Читај ми!

Јапански јавор, дрво интелигенције, за шарену палету боја од пролећа до јесени

Једна садница може да промени све. За шарениш у башти или на тераси, препорука је јапански јавор, који нема цвет, али има листове разнобојне палете боја.

Централну позицију овог дела дворишта заузима јапански јавор. Његова лепота је у листовима који могу бити расцепани, ситни, крупни, тракасти, наборани, а зависно од врсте у златној, наранџастој, зеленој и црвеној боји.

Због плитког корења многе врсте идеалне су за садњу у саксијама. Уколико се саде на осунчаним местима по листовима могу се појавити браон флеке. Расту од 1 до 3 метра.

„Јапански јавор је једна мало тежа врста, мало је захтевнији и основна ствар је да тражи све упросечено, просечну температуру, просечну осунчаност, и просечну влагу, треба обратити пажњу на састав земљишта зато што не воли алкална земљишта, умерена кисела. У земљиште треба додавати тресет да би се pH вредност снизила и то је основна ствар код њега. Нема својих болести, проблема, али у вези са условима средине има одређених захтева.”

Није захтеван у орезивању, али ако хоћете да смањите пораст да бисте дошли до гушће форме треба га повремено орезивати. Што се тиче сенке и полусенке, идеални услови које он тражи били би преподневно сунце, а поподневна хладовина.

Прихрањивање зависи много од типа земљишта. Кад је у питању Србија, јужније од Саве и Дунава треба га ђубрити 1-2 пута годишње, а у Војводини теба избегавати ђубрење али му треба додавати гвожђе и магнезијум којих у Војводини нема. Цвет се не види код њега добија неке пропелерчице у виду семена али цвет је неприметан", истакао је Илија.

Јапански јавор се лако уклапа у свако двориште. Сади се у камењарима, алпинетумима, саксијама. Традиционално је у јапанским вртовима и сматра се дрветом интелигенције.

Три кључна симбола сваког јапанског врта су вода камен и биљке, камен који подсећа на претке, где увек иде јединство три камена која се ређају један до другог, један је земља, други је небо трећи је човек. Један од симбола, вода коју чујемо у позадини, симболизује океан. Три  кључне биљке су јавор, бор и јапанска трешња. Бор подсећа на вечност и лепоту, односно растом дрвета он постаје све лепши и све моћнији, а јапански јавор човека на пролазност живота. Цветање јапанске трешње, сакуре, симбол је младости и представља изузетан празник у Јапану“, рекао је. проф др Милорад Вујичић, са Биолошког факултета.

уторак, 30. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво