Читај ми!

А сада стратешки, сви на пашу!

У граду Санта Хуана на југу Чилеа, становници су против пожара почели да користе необично „средство“ – козе.

Становници користе козе као савезнике у борби против избијања пожара, пошто је та област била погођена бројним шумским пожарима раније ове године.

Током фебруара, ове животиње су на посебан начин спасиле шуму Боскес де Чакај за време шумских пожара, који су били изазвани јаким топлотним таласима и сушом. Тада је страдало на десетине људи, повређено више хиљада, док је због ширења пожара скоро 440.000 хектара шума уништено.

Како преноси Ројтерс, козе се одводе на испашу на суве пашњаке који окружују шуме, и тако контролишу границе ширења ватре. Овај метод је раније био примењиван и у Португалији и Шпанији.

Розио Крузес, власница једног од стада коза које пашом спречавају пожаре, рекла је да циљана испаша коза може много да помогне у сузбијању пожара на територији читаве државе.

Франсиско ди Наполи, инжењер шумарства са универзитета Консепсион у Чилеу, који је упознат са концептом „стратешке испаше“, каже да би локалне организације али и институције требало да раде системски и да „дају тачне процене и планове о томе где се испаша може применити, колико коза, када, и на које локације треба одводити, уз конкретније планове заштите и озбиљну организацију“.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво