Читај ми!

Светски дан Сунца – колико је важна наша звезда стара пет милијарди година

У Календар светских дана трећи мај је уписан као Светски дан Сунца. Наша звезда је на половини свог животног века, и од непроцењиве је важности за комплетан живот на Земљи.

Амерички председник Џими Картер је на данашњи дан 1978. године, обишао Денвер и Институт за истраживање соларне енергије. На другом крају земље, истог дана, велики број људи окупио се на планини Кадилак у Мејну, на месту где је наводно, сунчев зрак први пут „додирнуо“ САД.

Сједињене Државе али и још 22 земље света имале су нешто заједничко – те године је први пут прослављен Светски дан Сунца.

Сунце је звезда од које зависи живот на читавој планети Земљи и чији утицај захвата и најудаљеније делове галаксије.

На Дан Сунца, указује се на добробити које цела планета има од Сунца.

„Сунце је тема која интересује не само научнике него цео свет. Радује ме да постоји један дан посвећен Сунцу“, рекао је гост РТС-а Јован Алексић из Астрономског друштва „Руђер Бошковић“.

„За Земљу као целину, подједнако смо и на дневној и на ноћној страни. Друга ствар је место. Количина сунчевог зрачења и енергије коју добијамо зависи од угла под којим зраци падају. Области Земље око Екватора, њима је практично сунце изнад главе, па се тамо прима највећа количина сунчеве енергије. На Северном и Јужном полу, тамо је сунце ниско, испод хоризонта, они примају најмање енергије. Србија је на средини, између нула и 90 степени, ми смо на 45 степени, дакле Србија је земља са средњом количином осунчаности“, објаснио је Алексић.

Села попут Ратенберга у Аустрији, сунце додатно користе помоћу огледала.

„То село је настало у подножју планине у средњем веку, и током зимских месеци сунце иде толико ниско да је село четири месеца у потпуној сенци јер сунце не излази изнад врха планине. Услед недостатка светлости долази и до неких психичких поремећаја, и онда су становници одлучили да доведу сунце тако што су на супротну страну поставили велика огледала, па се сунчеви зраци одбијају и доводе им светлост“, испричао је гост РТС-а.

Наше Сунце је старо непуних пет милијарди година. Пошто свака звезда има ограничени живот, и Сунце чека такав крај. Сматра се да има горива за још око пет милијарди година, односно, да је негде на половини свог живота.

Иначе, како објашњава гост из Астрономског друштва „Руђер Бошковић“, наше Сунце је у односу на милијарде других звезда, једна просечна средња обична звезда, али је нама од „непроцењиве важности“.

четвртак, 16. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара