Читај ми!

Шумама Горњег Подунавља шетају посетиоци, али и јелени, кошуте и дивље свиње

У Специјалном резервату природе Горње Подунавље, на обали Бајског канала, налази се Еко-центар „Карапанџа", који је за индивидуалне посете отворен петком и викендом, а за организоване групе сваким радним даном. Резерват чине Моношторски и Апатински рит.

Бајски канал окружују обале обрасле трском, уз које расту локвањи. Станиште је бројних рибљих врста. Налази се у Специјалном резервату природе „Горње Подунавље".

Сматра се најчистијом каналском водом у Србији. Посетиоци Еко центра "Карапанџа" имају могућност пловидбе катамараном, како би изблиза видели све лепоте овог канала.

„Осим катамарана, постоји могућност изнајмљивања бицикала, кануа за веслање. Обележене су три шетне стазе, које посетиоци могу индивидуално да користе, без водича или ако требају водича, ако желе посебно да имају вођену туру, тада уз најаву. Генерално један квалитетан дан у природи са доста садржаја“, истакла је Радмила Шакић Пеурача, из ЈП „Војводинашуме" Ш.Г. Сомбор.

Горње Подунавље је заштићено добро прве категорије. Део је "Европског Амазона". Састоји се из ритских шума, које пресецају рукавци и канали. Богату флору и фауну чине ретке врсте, попут орла белорепана и црне роде.

„Огромно пространство и шуме и водених површина.Ту су, поред канала, поред Дунава, и бројни рукавци. Заиста та вода опушта и везује нас за природу. Дефинитивно треба провести време у природи и посетити неку од уређених шетних стаза и викенд насеља, којих има заиста много“, рекла је Зденка Митић, директорка Туристичке организације Града Сомбора.

У шуми се налазе бројна одморишта, идеална за ручак и дружење у природи.

Дуж шетне стазе „Дондо“ налазе се и едукативне табле на којима, са једне стране, можете нешто више да сазнате о животињским врстама које овде живе, а са друге стране можете да сазнате колико сте калорија потрошили уколико сте шетали, трчали или возили бицикл.

У шумама Горњег Подунавља је најбројнија популација европског јелена. Док шетате стазама храстове шуме, неретко можете видети кошуте, дивље свиње и друге становнике ове зелене оазе.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво