Читај ми!

Дан планете Земље, у Србији акција чишћења на 150 локација

Светски Дан планете Земље слави се 53. пут у више од 190 земаља. Тим поводом на 150 локација у Србији данас се одржава акција „Заврни рукаве“. Светска фондација за заштиту природе упозорава да се годишње илегално исече шума површине Португалије, што као директну последицу има још погубније климатске промене и већи проценат губитка биоразноликости.

Сваке године, 22. априла, прославља се Дан планете Земље, који се организује у 190 земаља. Циљ прославе је да се пре свега подигне свест о важности заштите животне средине, биљног и животињског света.

У Србији се такође спроводи акција чишћења „Заврни рукаве”, током које ће грађани и волонтери очистити 150 локација у земљи.

Циљ је не само да се чисти већ и да се ради на развоју свести, а у акцији учествује велики број деце. Један од највећих еколошких проблема наше земље су дивље депоније којих, према неким проценама, има око 20.000.

Годишње посечемо шуме површине Португалије

Упркос бројним договорима и светским споразумима који се односе на заустављање пораста глобалне просечне температуре на 1,5 степени изнад прединдустријског нивоа и проглашавања 30 одсто територије планете Земље за заштићено подручје, подаци показују управо супротно. „Плућа планете" Земље полако одумиру, а за то смо сами криви, поручују из Светске фондације за природу.

Свесни убрзаних климатских промена и губитка биодиверзитета, што је документовано и у последњем Извештају о стању планете, Светски фонд за заштиту природе апелује на све доносиоце одлука, корпорације и грађане да престану са неограниченом употребом и злоупотребом природних ресурса који су на ивици да буду сасвим исцрпљени и преусмере се на одрживе изворе енергије.

„Дан планете Земље је прилика да се осврнемо на шуме – плућа свих нас, захваљујући којима дишемо и даље имамо прилику да уживамо, али и боримо се за здраву планету. Никако не смемо да заборавимо и друге ресурсе које узимамо здраво за готово попут воде и ваздуха и да променимо свој однос с природом“, истакла је Наташа Калауз, извршна директорка Светске фондације за природу Адрија.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво