Читај ми!

Г7 у Јапану о животној средини – договор да се емисија издувних гасова преполови до 2035. године

На дводневном састанку у Сапороу, министри за заштиту животне средине групе седам индустријски најразвијенијих земаља договорили су се да се емисије издувних гасова из возила која је забележена 2000. преполови до 2035. године.

На скупу посвећеном енергетици, клими и животној средини одлучено је да земље Г7 сваке године провераваће сопствени напредак како би смањиле угљенични отисак аутомобила. Обим емисије се израчунава на основу броја возила у свакој земаљи, укључујући електричне и моторе са унутрашњим сагоревањем.

Споразум позива земље да помогну у смањењу емисија у широком спектру возила, заједно са оним на хибридни погон.

Ипак није одређен временски оквир за укидање термоелектрана на угаљ. Уместо тога, наводи се у саопштењу, треба их постепено укинути ако нема довољно мера за смањење емисија из употребе угља, нафте и природног гаса.

Министри су се такође сложили да преузму иницијативу за повец́ање глобалне количине ретких земних елемената и других кључних материјала који се рециклирају из коришц́ене електронике.

Постављен је нови циљ спречавања загађења океана пластичним смец́ем до 2040. године.

На маргинама скупа Јапан и САД договорили су се о сарадњи у развијању геотермалне енергије. Њена већа употреба могла би да обезбеди Јапану 90 одсто енергије из обновљивих извора, јер је та земља веома богата термалним изворима.

четвртак, 02. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво