Читај ми!

На југу Флориде прави потоп

На југу Флориде за два дана пало је више од 600 литара кише по метру квадратном, а амерички прогностичари овакав догађај описују као изузетно редак, са вероватноћом „једном у хиљаду година.“

У „Сунчаној држави“ не постоји граница море – копно. Након дводневне провале облака вода је свуда. Најтеже је у Форт Лодердеју који је дом за више од 200 хиљада људи. На снази је ванредно стање. Затворене су школе и државне установе, више стотина људи је у склоништима, а екипе за спасавање проналазе у напуштеним домовима кућне љубимце.

Прогнозе метеоролога обесхрабрују, јер се на најављује нови талас падавина, а више од метар воде још увек је на улицама, у домовима, на аеродромским пистама.

Екстремне количине падавина последица су загревања климе и дешавају се све чешће. Топлији ваздух задржва више водене паре, па олује испуштају много више падавина.

Према најновијој америчкој националној анализи, „климатске промене су већ промениле обрасце падавина широм земље, укључујући и повећану вероватноћу екстремних падавина.“

На југоистоку Флориде у последњих 50 година падавине су се повећале за чак 27 одсто.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво