После океанских „грабуља“ за скупљање отпада, представљене и речне

Холандска фондациј посвећена борби против пластичног отпада у океанима, представила је нови изум који ће спречити да пластични отпад и стигне до океана, тако што ће га скупљати у главним речним сливовима.

Невладина организација „Оушн клинап фондација“ (Ocean Cleanup Foundation) позната је по више од 600 метара дугачкој плутајућој направа која је започела чишћење „Великог пацифичког тепиха смећа“.

Нови систем за пречишћавање који су представили ради по сличном принципу. Опет је у питању плутајућа конструкција која прикупља пластику из река.

„Како бисмо решили проблем пластичног отпада, морамо да урадимо две ствари. Морамо очистити оно што је већ стигло у океане и за то нам је, наравно, потребан систем за чишћење океана. Сада очекујемо да ћемо овим изумом решити и други део једначине, и спречити да још пластике доспе до океана“, навео је у својој изјави за Ројтерс, Бојан Слат, проналазач и оснивач Фондације.

Речна верзија, названа „Интерсептор“, састоји се од пловила које је усидрено уз обалу реке, а плутајуће омче, које не ометају кретање животиња и речног саобраћаја, преусмеравају отпад у његов систем за сакупљање.

Систем је већ тестиран на рекама у Индонезији и Малезији, а друга два ће бити постављена у Вијетнаму и Доминиканској Републици. Како наглашавају у Фондацији, овај уређај може да извуче хиљаду килограма пластичног отпада за један дан.

Бојан Слат наглашава да је један одсто речних сливова одговорно за 80 одсто загађења у светским морима. Зати ће овај проналазак, по његовом мишљењу, бити прави одговор на решење проблема загађења океана.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво