Eлектрични тротинет, папирне кесе и други нееколошки еколошки производи

Покрети зелених широм планете непрекидно представљају производе и идеје који су намењени очувању Земље. Међутим, много ствари са тог списка не доприноси екологији ни изблиза онолико колико смо били уверени.

Најсвежији пример „нееколошког еколошког производа“ је електрични тротинет, хваљен и обожаван међу младим људима забринутим за очување природе, пише Раша тудеј.

Наиме, резултати студије објављене у журналу Environmental Research Letters показали су да ово превозно средство производи више гасова са ефектом стаклене баште по пређеном километру него путовање аутобусом, бициклом, па чак и мотором.

Истраживачи су утврдили да обрада материјала неопходних за батерију електро-тротинета, као и његове точкиће и оквир, затим пуњење, дистрибуција овог превозног средства имају приличан утицај на стварање гасова са ефектом стаклене баште.

На списку производа за које смо веровали да не штете околини су и боце за воду направљене од алуминијума или челика, затим соларни панели и, веровали или не, папирне кесе.

Плоче за сакупљање енергије сунчеве светлости су међу најпознатијим производима „чисте енергије“.

Међутим, током њихове производње потребна је изузетно висока температура што за резултат има потрошњу фосилних горива. Осим тога, ове плоче праве се од неколико ретких елемената којих на планети има у ограниченим количинама.

Један од посебно тешких еколошких проблема је и рециклажа соларних плоча.

Када је реч о флашицама за воду за вишекратну употребу, један од главних удара на природу представља набавка алуминијума.

Једна од последица ископавања боксита, руде алуминијума, је то што након тога у земљи остаје токсично јаловиште. Уз то, прерада алуминијума захтева доста енергије.

Папирне кесе делују као одлична замена за пластичне, али само док не сагледамо ширу слику. Уништавањем дрвећа не помаже се природи, а без стабала нема ни папира.

За прављење једне папирне кесе потребно је четири пута више енергије него за настанак пластичне.

Оно што је изненађујуће је да разградња папирне кесе неће бити ништа краћа од пластичне јер на депонијама обично нема довољно светлости и кисеоника без којих се папир не може разградити.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара