Јул најтоплији месец од када меримо температуру?

Најновији подаци Светске метеоролошке организације показују да је јул или достигао претходни температурни рекорд најтоплијег месеца или је чак ту границу и прешао, и то после најтоплијег јуна у историји, упозорио је генерални секретар УН Антонио Гутерес.

Јул најтоплији месец од када меримо температуру? Јул најтоплији месец од када меримо температуру?

Просечне температуре на планети, између 1. и 29. јула 2019. године, достигле су, а можда ће бити и више од оних измерених током најтоплијег месеца - јула 2016. године.

Први човек УН истакао је да то још значајније када се узме у обзир да је претходни најтоплији месец, јул 2016, забележен током најснажнијег Ел Ниња, што ове године није случај.

„Ове године Ел Нињо није био посебно јак већ је било веома, веома топло због климатских промена“, навео је Гутерес.

Ел Нињо је природни феномен који утиче на температуре и падавине чинећи нека места влажнијим а нека сувљим него иначе.

Врелих таласа било је широм планете. Више европских земаља, укључујући Белгију, Немачку и Холандију, осетило је 25. јула незапамћене врућине са рекордним температурама изнад 40 степени. У Паризу је, такође, очитано рекордних 42,6 степени Целзијусове скале, док је на другом крају планете, у Индији суша оставила милионе људи без воде.

Врели јули стигао је након најтоплијег јуна, што 2019. годину може да квалификује у пет најтоплих година од када се температуре бележе, нагласио је Гутерес.

Према његовим речима, нови подаци о времену, укључујући рушење рекорда у многим деловима света, значе и да је свет на путу да период од 2015. до 2019. године „буде пет најтоплијих година“ и указао да ће екстремене временске прилике којих смо сада сведоци бити „тек врх леденог брега“ ако земље под хитно не крену у борбу против климатских промена.

„И тај ледени брег такође се брзо топи“, упозорио је Гутерес.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара