Физичар Илија Зељковић добитник награде „Марко Јарић“

Физичару Илији Зељковићу, редовном професору колеџа Бостон у Сједињеним Државама додељена је награда „Марко Јарић“ за 2023. годину. Професор Зељковић је на колеџу оформио своју групу која се бави синтезом нових материјала.

Каже да је желео да постане физичар, да се бави науком. Сада је дошао у Србију као добитник награде, неко ко је постигао нешто из физике, што му је изузетно драго.

„Водим групу која се бави квантним материјалима. Ми истражујемо нове материјале са неким егзотичним својствима електрона, да бисмо као прво разумели шта електрони раде у материјалима и онда можда направили неке материјале који би могли да се користе у свакодневном животу“, каже проф. Илија Зељковић.

А из Београда је пре две деценије, по завршетку Математичке гимназије, отишао на студије у Америку и докторирао на Харварду.

„Доста мојих другова из генерације су сада професори. Неки овде, неки у иностранству. Постоји једна веома јака група физичара која се бави овом темом – физика чврстог стања. Често се сретенмо по конференцијама и лепо се испричамо и сарађујемо“, наводи добитник награде „Марко Јарић“ за 2023. годину.

За беседу одржану у Академији наука спремао се две недеље, како би искључиво користио српске речи. Колеге кажу да његов рад карактерише изузетност, квалитет и утицај на светску физику.

„Ова награда има тенденцију да буде мост са нашим људима у дијаспори. То ново знање који ће они донети ће одвети до веће снаге и до веће кохезије друштва што ће нам сигурно требати у наредном периоду“, истиче председник УО Фондације „Марко В. Јарић“, др Александар Белић.

Сутра га очекује још један сусрет са колегама физичарима и научницима у Институту за физику. И стручно предавање.

недеља, 28. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво