Читај ми!

Он зна како наш мозак ради

У свету бар једна од пет особа пати од неког неуролошког поремећаја. Потреба за образовањем из области неуронаука никада није била ургентнија. Тим неуронаучника „Уради сам“, предвођених Грегом Гејџом, посветио је протеклу деценију решавању овог проблема, развијајући нискотехнолошке верзије опреме за истраживања како би се омогућило извођење напредних неуронаучних експеримената у школским условима. Грег Гејџ ће у оквиру Недеље свести о мозгу у Београду представити српско издање књиге „Како ваш мозак ради: Неуронаучни експерименти за све“, у којој су и експерименти настали у сарадњи америчких и српских студената.

Он зна како наш мозак ради Он зна како наш мозак ради

Књига Како ваш мозак ради је објављена пре две године, а једна од области истраживања је била како настаје свест и на ту тему је рађено неколико заједничких пројеката у међународном тиму младих студената из Србије и Сједињених Америчких Држава, објашњава Грег Гејџ, гостујући у Јутарњем програму.

„Дакле, посматрали смо једну ћелију, колико је она паметна и како може сама да доноси одлуке. Можете замислити како су људи паметни, а шта се дешава када имате милијарде ових ћелија које заједно раде у нашем мозгу?“, додаје Гејџ.

Рађени су електрофизиолошки експерименти на гљивама и биљкама. Сниман је биоелектрицитет у оквиру ћелија. У књизи је представљено 46 неуронаучних експеримената. Иначе ови експерименти и литература били су намењени само студентима престижних универзитета, а сада ће бити доступни и средњошколцима у Србији.

„Ако студентима не дамо алате за проучавање, неће доћи до напретка у неуронауци. Зато, с обзиром на то да сам пре него што сам постао неуронаучник, био инжењер електротехнике и користио изузетно скупу опрему, сматрао сам да мора постојити начин да то буде доступно већем броју истраживача. Смањили смо цену опреме и онда смо створили наставни план из којег ученици могу да уче и то је заправо ова књига“, истиче Гејџ.

Захваљујући Фондацији „Нордеус“, обучен је велики број наставника и осмишљене су лекције које су уведене у редовну наставу како би се наредне генерације обучиле не само о томе како мозак ради већ и како истраживати мозак и померати границе научних сазнања.

Сарадња са Фондацијом „Нордеус“

Милош Ђуричанин, програмски директор Фондације „Нордеус“ и представник групе за образовање, напомиње да се још пре две године разговарало о Гејџовој књизи.

„Кад смо чули да је у ствари Грег задржао права за српски језик за ову књигу да би је објавио у Србији, и када је колегиница из Центра за промоцију науке рекла да ће они то издати, ми смо онда понудили да то финансирамо. Једноставно је тако дошло до сарадње. Имали смо среће што је ову причу подржала и америчка амбасада“, наводи Ђуричанин.

Захваљујући овој сарадњи, наставници у 15 школа су обучени и донирана је бесплатна опрема и књига, тако да већ од овог полугодишта у школама ће о неким од ових тема моћи да се разговара.

„Ми окупљамо школе које су и гимназије, и техничке школе, и електротехничке школе, и медицинске и пољопривредне. То су школе у којима је за сада отворен 'Мејкерс лаб', који је у ствари један од главних пројеката групе за образовање и постоји већ сада у 15 школа у Србији, а до краја године биће у 27“, додаје Ђуричанин.

Фондација „Нордеус“ се труди да сва знања до којих се дошло из њихових пројеката буду дистрибуирана школама и да буду доступна у целој Србији и сваком детету. То је уједно и мисија Фондације „Нордеус“.

У уторак, 12. марта, од 18 часова, у Свечаној сали Прве београдске гимназије, биће организована промоција књиге Како ваш мозак ради, као и панел-дискусија.

понедељак, 29. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво