Како изгледа селфи са Марса

Насин ровер „Кјуриозити" снимио је селфи поред стеновите формације на Марсу, која је названа по француској планини „Мон мерку“.

Фотографија је сама по себи импресивна, а направљена је да обележи узимање 30. узорка стене, пошто је „Кјуриозити" направио удубљење у стеновитој формацији. 

Мон мерку је планина на југоистоку Француске у близини места Нонтрон, по којој је ова формација на Марсу добила име.

У Наси су објаснили да је тим научника изабрао тај назив, јер је у овом делу Црвене планете откривено присуство нонтронита, врсте минерала који је пронађен у наведеном подручју Француске.

Након што је „Кјуриозити" узео свој 30. узорак, претворио је стену у прах, а потом је узорке пренео до инструмената унутар ровера, како би се научницима омогућило да боље анализирају састав материјала. 

„Ово подручје је на прелазу између места које садржи глину о оног које садржи сулфате, и научници дуго сматрају да  би управо тај прелаз могао открити шта се догодило на Марсу када је постао пуста планета какву данас видимо", рекли су у Наси.

Селфи је иначе састављен од 60 слика које је "Curiosity's Hand Lens Imager" снимио 26. марта - током 3.070. дана мисије.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се