Читај ми!

Стоунхенџ је рециклирана копија древног велшког споменика

Остаци древног споменика на западу Велса указују да је камење које је стајало на том локалитету било оборено и искоришћено да се направи најпознатији неолитиски камени круг Стоунхенџ.

Научници верују да је камење Стоунхенџа, близу Салсберија на југозападу Енглеске коришћено у градњи још старијег споменика око 280 километара западно у Велсу.

Тим са Лондонског колеџа кажу да постоје кључни докази који повезују Стоунхенџ, направљеним око 3000. године пре нове ере, са ранијим каменим кругом Вон Мон (Waun Mawn).

Врло је могуће да је посебно плаво-сиво камење, које потиче из Велса, пренесено са древним градитељима Стоунхенџа када су мигрирали.

Научна студија, која треба да буде објављена у часопису Антиквити (Antiquity), објаснила би зашто су монолити Стоунхенџа постављени толико далеко када су остали слични кругови тог времена грађени ближе каменоломима.

Вон Мон је један од најстаријих камених кругова у Британији и трећи по величини.

Околно подручје било је густо насељено све до периода око 3000. године пре нове ере, када су све људске активности одједном прекинуте.

„Као да су нестали са овог простора. Могуће је да је већина људи мигрирала и камење, неку врсту свог древног идентитета, однела заједно са собом“, наводи археолог Мајк Паркер Пирсом.

Са око 80 комада плавог камења које је подигнуто у долини Салсбери, вероватно је да Вон Мон, и Пемброкширу, није био једини споменик који је рециклиран да би био направљен Стоунхенџ.

Научно анализе и датирање открило је да је споменик у Велсу подигнут око 400 година пре Стоунхенџа, за чији изглед постоје индикације да је копија велшког локалитета.

Вон Мон има пречник од 110 метара, као и ров који окружује Стоунхенџ и оба су поравнана са летњом дугодневицом.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво