Читај ми!

Историјски успех Кине – прва кинеска летелица у орбити Марса

Прва кинеска међупланетарна летелица „Тјaнвен-1“ ушла је у орбиту око Марса, што је главна прекретница за свемирски програм те земље. Успешан улазак у орбиту ове планете најава је следећег корака мисије – спуштање ровера на Црвену планету у мају.

Циљ кинеских стручњака је да „Тјaнвен-1“ буде прва свеобухватна мисија која свемирску летелицу шаље до те планете и спушта модул на површину Марса заједно са ровером који треба да истражи планету.

Мисија се зове исто као и летелица која се примакла Марсу, „Тјaнвен-1“, што значи „питања за небо“.

Сонда тежине пет тона, која је носила све поменуте компоненте, успорила је данас кретање омогућавајући на тај начин да је гравитација планете повуче у орбиту, преносе кинески државни медији.

Читава операција је била аутономна јер је кашњење комуникације на таквој удаљености превелика да би контролори мисије давали инструкције свемирским бродовима у реалном времену.

Да овај кључни корак није успео, летелица би пала на површину Марса или пројурила поред планете даље у свемир.

Ако „Тјaнвен-1“ буде успешно спустила свој модул на површину Марса, то ће означити прво слетање на Марс које није извела НАСА од 1971. године када је ровер Совјетског Савеза слетео на Црвену планету.

Мисија такође треба да помогне Кини да се припреми за будуће допремање узорака стена и тла Марса на Земљу, што је планирано да се деси крајем ове деценије.

Претходни покушај Кине да покрене своју прву међупланетарну мисију укључивао је обичан Марсов орбитер.

Руска свемирска летелица на којој је орбитер требало да се вине пут свемира заустављена је у Земљиној орбити 2011. године и никада је није напустила.

Овог пута Кина је лансирала сопствену летелицу. Пут свемира кренули су из лансирног центра Венчанг 23. јула.

То је био један од три предвиђена термина за лансирање да би се искористио временски прозор током којег Земља и Марс пролазе релативно близу, чинећи путовање краћим и јефтинијим.

Седам месеци касније, свемирска летелица „Тјaнвен-1“ је завршила пут од 300 милиона миља и ушла у Марсову орбиту.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво