Годишњица рођења Константина Косте Бабића

Константин Коста Бабић рођен је 10. фебруара 1927. у Београду. Дипломирао је 1955. године. Усавршавао се у Италији, на Академији Санта Чечилија у Риму. Након студија композиције радио је као професор теоријских предмета у Музичкој школи „Мокрањац“ у Београду. Године 1966. започео је своју академску каријеру, добивши звање доцента на Музичкој академији у Београду, где је радио до пензионисања.

Бабићева музика одликује се темпераментом који је највише изражен у ритму, често проистеклом из народног мелоса. На мајсторски начин је успео да утицаје који се везују за народну традицију испољи кроз савремени музички стил. Његов опус чини око 100 дела различитих жанрова. Писао је солистичке, камерне, вокално-инструменталне и симфонијске композиције, од којих су неке инспирисане фолклором и популарном музиком. Такође је компоновао за музичко-сценска дела као што су опере, драмолети и мјузикли. Писао је и филмску музику. Међу најзначајнијим делима истичу се хорска дела „Жабља идила", „Загонетке"; затим „Бурлеска за виолину и клавир" и кантата „Орфеј међу шљивама" на текст Оскара Давича. Бабић се бавио музичком критиком и превођењем текстова из музичке области.

Аутор је низа стручних музичкотеоријских радова. Круну његовог писања у области музике представља уџбеник под називом „Оркестрација", који је и даље обавезно факултетско штиво у нашој средини. Био је члан међународних жирија на хорским такмичењима. Добитник је бројних домаћих признања за свој рад. Преминуо је у Београду, 2009. године.

недеља, 28. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво