Читај ми!

У Кини се тестира инјекција „за продужавање живота“

Кинески истраживачи испробавају ново средство за деактивирање гена КАТ7, који је кључни фактор у процесу старења ћелија.

Инјекција коју су научници развили успорава старење ћелија. Иако су у лабораторији спровели експерименте на мишевима, сматрају да њихови налази једног дана могу допринети сличним третманима за људе.

Специфична терапија коју су користили на мишевима је прва на свету, а резултати су показали да је живот мишева тако продужен за, у просеку, 25 одсто. 

Тим биолога користио је „алат за уређивање генома“ назван CRISPR-Cas9, који се користи за прецизно уређивање ДНК.

Упркос томе да је до сада научницима позната група гена који су повезан са старењем, идентитет и улога додатних гена који су укључени у регулацију старења људи још нису у потпуности објашњени.

Истраживачи су идентификовали 100 гена који утичу на старење од око 10.000, а КАТ7 је био најјачи у доприносу старењу у ћелијама.

Истраживачи су деактивирали КАТ7 у јетри мишева помоћу интравенске инјекције, а резултати сугеришу да би таква генска терапија заснована на инактивацији једног гена, могла бити довољна да продужи животни век мишева.

Супротно, анализом је утврђено да је стимулација активности КАТ7 убрзавала процес старења ћелија.

„Управо смо тестирали функцију гена у различитим врстама ћелија, у људским матичним ћелијама, у ћелији људске јетре и ћелији јетре миша, а за све ове ћелије нисмо приметили токсичност ћелија, и нисмо забележили токсичност нити неке нежељене ефекте терапије“, рекла је професор Ку Јинг из кинеске Академије наука.

Упркос томе, метода је далеко од тога да у скорије време буде спремна за испитивања на људима, сматра професор Ку и додаје да су неопходне детаљније анализе на животињама, а после тога и, како се нада, на приматима.

„На крају, надамо се да ћемо у будућности наћи начин да одложимо старење људи макар за неки одређени проценат“, закључила је професорка Ку.

Студија је детаљно описана у часопису Сајенс транснешенел медисин.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се