Древни кинески музички инструменти у Националном музеју Кине

Уметничка изложба која приказује древне кинеске музичке инструменте отворена је у Националном музеју Кине.

Изложба садржи више од 200 комада из изузетних колекција Националног музеја Кине и многих других музеја који приказују развој древне кинеске музике.

Један од експоната је коштана флаута ђаху, која се може описати као најранији предак древних музичких инструмената. Откопана у Ђахуу, у централној кинеској провинцији Хенан, флаута је направљена од костију ждралова и још увек има тачну и прецизну интонацију.

Израђена од пре 7.800 до 9.000 година, коштана флаута ђаху најстарији је музички инструмент који су до сада открили кинески археолози, а уједно је и најранији дувачки инструмент на свету.

„Музички инструменти су се можда користили у ритуалима у прошлости. Међутим, како време пролази, постепено су постали део нашег живота. Наши преци су открили како музички инструменти производе звук, а ми их и данас користимо, што показује њихову мудрост", каже Чуке Ђингљенг, кустос изложбе.

Упоредо са променом династија, музички инструменти су постајали компликованији и разноврснији и помогли су у стварању живописних народних уметности.

„Дизајнирали смо и три сцене за изложбу и надамо се да ћемо кроз такве културне симболе пренети дубока значења древне традиционалне кинеске културе", наводи Денг Лу, дизајнер изложбе.

Од посетилаца се захтева да донесу личне карте и носе маске у сврху превенције и контроле епидемије.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво