Фосил стар 47 милиона година помаже научницима да реше мистерију еволуционог порекла змија

Палеонтолози Кристер Смит из Истраживачког института Сенкенберг и Хусам Сакер са Универзитета у Сао Паулу, у свом научном раду описали су најстарији познати фосил питона.

Готово у потпуности сачувани остаци змије пронађени су у каменолому Месел у близини немачког града Дармштата, који садржи наслаге из периода еоцена старе 47 милиона година.

На овом месту је пронађен велики број фосила животиња, па је 1995. године каменолом проглашен УНЕСКО светском баштином.

Нова-стара врста питона названа је Messelopython freyi у част палеонтолога Еберхарда "Дино" Фреја из Државног природњачког музеја у Карлсруеу.

Питони се убрајају међу највеће змије на свету (могу бити дуге преко девет метара). Данас се различите врсте ових гмизаваца налазе углавном у Африци, Јужној и Југоисточној Азији и Аустралији, али је географско порекло питона и даље мистерија.

”Откриће фосилиних остатака ове врсте питона велики је корак напред у разумевању еволуционе историје ових змија”, истичу палеонтолози. 

Судећи по резултатима истраживања, ови фосилни остаци питона најстарији су на свету.

Резултати истраживања показали су да су ове змије живеле у Европи током еоцена, пре више од 47 милиона година. Након тог периода, међутим, велике змије су на неко време нестале са европског континента, њихови фосили тамо нису пронађени до седимената миоценске ере - између пре 23 и 5 милиона година. А када је дошло до новог глобалног захлађења након миоцена, питони су поново нестали из Европе.

"Наше анализе ће помоћи да се прати еволуциона историја великих змија у Европи", наглашавају аутори студије.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво