У кратеру вулкана на Хавајима формирано језеро од лаве

Лава се диже више од метар на сат у дубоком кратеру вулкана Килауеа на Хавајима који је прорадио овог викенда после двогодишње паузе, објавили су научници.

Вулкан Килауеа у оквиру Хавајског вулканског националног парка на Великом острву избацивао је усијане стене из најмање два места унутар кратера, саопштио је синоћ Амерички геолошки институт.

Формирало се језеро од лаве које се подигло око 134 метара од дна кратера.

Од ерупције, која се догодила пре седам дана, из вулкана Килауеа избачено око 10 милиона кубних метара лаве, довољно да покрије површину од око 13 хектара. Лава је задржана унутар дубоког кратера.

Лава не прети да прекрије куће и угрози људе, као што се десило пре две године. Вулкан Килауеа прорадио је крајем 2018. године и почео да избацује лаву из отвора у сред стамбеног дела острва када је уништено више од 700 кућа.

Вулканска опсерваторија Хаваја ипак је упозорила становнике да пазе на могуће високе нивое вулканског гаса, експлозије и падање стена.

При ерупцији Килауеа може да избацује велике количине сумпор диоксида који формира вулкански смог када се помеша са кисеоником, сунчевом светлошћу и другим гасовима у ваздуху. Оделење за здравство на Хавајима упозорило је становнике да смање активности напољу ако виде вулкански смог.

Килауеа је један од најактивнијих вулкана на свету пошто је имао 50 ерупција у последњем веку. Између 1983. и 2018. имао је готово сталне ерупције.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво