Читај ми!

Највећи путујући ледени брег окрњен после удара у океанско дно

Ледени колос А-68A остао је без „ћошка“ од 150 квадратних километара, како изгледа, након удара у океанско дно. Научници и даље ситуацију прате помно због опасности од насукавања на острво Јужна Џорџија и угрожавања животињског света.

Ледени брег површине 3.800 квадратних километара, који се креће око острва Јужна Џорџија, изгледа да се последњих дана повиновао преовлађујућој воденој струји, јавља Би-Би-Си.

Међутим, током окретања, чини се да је део гигантске санте загребао по тлу, наносећи себи оштећења.

Сателитски снимци открили су да је комад величине око 150 квадратних километара плутао одвојен од главног леденог брега.

Нови комад је толико велик да ће се од сада вероватно звати А-68Д, што је у складу са номенклатуром за ледене брегове којом управља Амерички национални центар за лед (National Ice Center).

Две друге велике грудве које су се претходно одвојиле од леденог блока означене су као А-68Б и А-68Ц.

Још 2017. године, А-68А се отиснуо са Антарктика на свој пут и највећи је ледени брег на свету „на отвореном мору“. 

Постоји још један плочасти берг, назван А-23А, који је нешто већи, али он једва да се померио са свог почетног положаја, на леденој полици Рон-Филчнер (платформа леда која се одвојила од глечера), у Веделовом мору.

С друге стране, А-68А је у последње три и по године прешао више од 1.500 километара да би се успео у јужни Атлантик.

Постоји опасност да се А-68А насуче на острво Јужна Џорџија и угрози пингвине и друге животиње којима би храна била тешко доступна. 

Такође, детаљно проучавање кретања леденог брега А-68А могло би да помогне научницима да сазнају више о динамици океана у региону, док би истовремено побољшали моделе великих и малих путања ледених брегова. 

Због тога научници из свих крајева света помно прате путовање брега А-68А. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара