Читај ми!

Највећи светски произвођач цемента смањиће емисију CO2 до 2030. године

У борби против климатских промена Данска је далеко догурала. Последњи корак који је начињен у том правцу јесте споразум данске владе са највећим емитером угљен-диоксида, а то је цементара у Олборг Портланду. Тај највећи произвођач белог цемента у свету обавезао се да ће до 2030. године смањити емисију угљен-диоксида за чак 30 одсто.

Данска влада је склопила споразум са фабриком цемента Олборг Портланд, која је у тој земљи највећи емитер угљен-диоксида, да ће до 2030. године редуковати емисију тог гаса за 660.000 тона (процентуално за око 30 одсто).

Споразум је део Закона о клими 2021. године, по коме Данска треба да смањи загађивање угљен-диоксидом за 70 одсто до 2030. године, како би у потпуности неутрализовала загађење до 2050. године.

Бент Оле Боруп, координатор услуга у компанији Олборг Портланд, наводи да је за њихову емисију угљен-диоксида највећи кривац креда. Додаје да се дим који се види првенствено састоји од паре и угљен-диоксида.

Дан Јергенсен, дански министар за климу, енергију и комуналне услуге, истакао је да је смањење угљен-диоксида веома одрживо.

Микел Лундгард Томсен, извршни директор компаније Олборг Портланд, каже да су већ покренули неколико иницијатива с циљем смањења емисије за барем 30 одсто. На питање новинара - шта ће се десити ако не испуне обећање - каже да казне нису део споразума који су направили. Али када јавно обећају да им је циљ да смање емисију за 660.000 годишње, онда, наравно, то морају и да испуне.

Кристијан Ибсен, извршни директор данског зеленог аналитичког центра, наглашава да тај споразум не сме бити јединствен и постојати самостално. Морају се наметнути казне и иницијативе у свим секторима, па и у производњи цемента.

Питер Мелгард, председник данског Савета за климатске промене, наводи да би амбиција требало да буде трипут већа од оне коју имају сада.

Олборг Портланд је обећао да ће мање користити фосилна горива а више употребљавати алтернативне изворе енергије или горива без угљен-диоксида. Осим тога, компанија планира да започне производњу еколошког цемента и да обезбеди еколошко грејање за чак 75.000 домаћинстава.

уторак, 07. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара