Читај ми!

Најбоља иновација – вирутелна лабораторија из Ниша

Ученици нишке гимназије „9. мај“ победили су на такмичењу за технолошку иновацију међу 88 тимова из целе Србије. Они су успели да направе виртуелну лабораторију.

Ученици из Ниша извели су доказну реакцију за хлориде, а као крајњи резултат добија се сирасти талог сребро-хлорида. Али све то може да се уради и на компјутеру. 

„Могло би се рећи да хемија јесте моја љубав и до овог тренутка док нисмо направили софтвер често нам часови нису били толико интерактивни као што јесу сада, јер свако од нас може да уђе у софтвер и виртуелно узме епрувету и одради експеримент сам. Није потпуно исто али смо ми успели да то веродостојно прикажемо“, истиче Мила Пројовић, ученица трећег разреда.

За такмичење тим „Виртуелна аналитичка хемија“ припремео се више од годину дана. У међувремену им се прикључио Лука, док је Стефан уписао факултет, али од крајњег циља нико не одустаје.

„Наш главни циљ је да овај софтвер уведемо у образовни систем, самим тим ми желимо да деца широм Србије могу да дођу у контакт са нашим софтвером и да хемија буде онако како и треба да буде, да деца раде експеримент, да учествују, да не буду само пасивни посматрачи“, наводи Стефан Митровић, студент Електротехничког факултета.

„Мислим да би доста помогло у учењу и да би деца врло заволела хемију из тог разлога јер могу сами да праве експерименте и уче нове ствари“, каже Лука Поповић, ученик првог разреда.

Праве епрувете, не морају да иду у историју, али треба пронаћи начин да се одговори и потребама садашњих генерација.

„Садашњи тренутак очекује од свих професора да просто изнађемо нови квалитет у представљању својих часова, то јесте велики простор за изражавање и професора, мојих драгих колега, али и ученика који прихватају то градиво на свој начин, на неким часовима јесмо примењивали и деци је веома интересантно, то је њихово природно окружење“, рекао је ментор Александра Гошњић Игњатовић.

Виртуелном лабораторијом Мила, Стефан и Лука из Ниша били су најбољи на онлајн такмичењу међу 88 тимова из целе Србије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара