Недостатак инфраструктуре представља највећу препреку за рециклажу

Истраживање које је у 14 европских земаља спровео ЛУЦИД у сарадњи са иницијативом "Свака лименка се рачуна“, која има за циљ подизање свести о предности рециклирања алуминијумских лименки за пиће, показало је да чак 83% испитаника увек или често амбалажу за пиће у свом дому сортира и одлаже у канте за рециклажу, док само један од двоје рециклира када је ван свог дома.

Више од половине њих, тачније 56% изјавило је да на јавним просторима нема довољно канти за одлагање рециклажног отпада. Иако је 86% испитаника рекло да је данас рециклажа важнија него икад пре, као четири главна разлога која су навели за то што не рециклирамо довољно су у вези са инфраструктуром, односно, недовољним бројем канти и места за одлагање отпада за рециклажу.

 

 

 

"Недостатак инфраструктуре представља кључни разлог због којег стопа рециклаже у Србији није на вишем нивоу. Волели бисмо да на улицама и јавним просторима има више канти за прикупљање рециклажног отпада и непрестано улажемо напоре како бисмо омогућили грађанима да што више рециклирају", рекао је Немања Коматовић из "Свака лименка се рачуна".

 

Чак 71% испитаника из Србије је рекло да нема довољно канти за рециклажу, а као места где су оне најнеопходније навели су јавне просторе. 

 

Оно што је посебно занимљиво јесте податак да 94% испитаника сматра да би компаније требало да користе амбалажу која се може бесконачно рециклирати. Њих 60% је изјавило да на одлуку о томе који ће производ купити утиче то колико је паковање рециклабилно, а 54% је истакло да предност даје лименкама за пиће, јер се лако рециклирају.

"Сакупљање и рециклирање лименки за пиће могло би бити олакшано, чак може бити забавно, али свакако је најбољи пример циркуларне економије, јер се лименке могу у потпуности рециклирати и то неограничен број пута. Због тога је лименка највреднија и највише рециклирана амбалажа за пиће ", рекао је директор "Свака лименка се рачуна Европа" Давид Ван Хеуверсвин.

Од 2009. године, "Свака лименка се рачуна" ради на повећању свести о рециклажи лименки за пиће, са визијом да стопа рециклаже лименки које се користе у Европи достигне 100%. Иако је тај проценат тренутно виоких 74,5%, анкета је показала да само 55% Европљана зна да се алуминијум може рециклирати бесконачно.

Истраживање je обухватило особе старије од 16 година у 14 земаља: Белгија, Србија, Аустрија, Мађарска, Грчка, Румунија, Пољска, Чешка, Ирска, Холандија, Велика Британија, Шпанија, Италија и Француска.

 

 

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара