Читај ми!

Археолози ископали нови део астечког зида смрти

Археолози су испод средишта главног града Мексика ископали додатне делове необичне астечке куле, односно зида који се састоји од наслаганих људских лобања.

Мексички Национални институт за антропологију и историју објавио је да су археолози открили још 119 лобања на чувеном стубу смрти који је откривен 2015. године током рестаурације једне зграде у главном граду Мексика.

Научници верују да се ради о стубу који је био део храма астечког бога Сунца, рата и људски жртвеник. Лобање су се налазиле на великом зиду на који су Астеци постављали лобање оних које су приносили на жртвеник.

Овај зид се назива Цомпантли на аутохтоном језику нахуатл, и представљао је својеврсну витрину у које су смештали и лобање њихових обезглављених непријатеља.

Укупно је током петогодишњих икопавања Цомпантлија, главног ритуалног зида у древној астечкој престоници Теночтитлану на чијим рушевинама је изграђен данашњи Мексико Сити.

Цомпантли, платформа цилиндричног облика у пречнику од 4,7 метара, се налазила непосредно уз Велики храм. Тај зид, познат и као торањ лобања био је псовећен богу рата Вицилопочтлију.

„Приношење људских жртава у Средњој Америци је била обавеза којом је свакодневно успостављана веза између људи и њихових богова, као начин који је утицао на обнову природе и осигуравао континуитет живота“, објашњава руководилац пројекта Раул Баријер.

Археолози су до сада ископали до дубине од три и по метра. Међу нових 119 лобања налазе се и лобање мушкараца, жена и најмање троје деце, показују прве анализе.

Стручњаци наводе да је Цомпантли изграђен у три етапе, а најстарија датира највероватније из раздобља од 1486. до 1502. године када је владао цар Ахвицотл.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се