Читај ми!

Гроб за грофа – археолошко откриће викиншког брода у Норвешкој

Откриће норвешких археолога који се надају да ће овог месеца завршити ископавање ретког викиншког брода у месту Гјелестад, древном археолошком налазишту југоисточно од Осла, приводи се крају. Користећи систем радара, установљено је да је брод дугачак око 19 метара и широк пет.

На старом гробљу викинга, познатом као „Краљевска хумка", кроз тресет и глину археолози су ископали остатке викиншког брода.

Николас Николансен, експерт са Универзитета у Ослу, истражио је налазиште и закључио да оно има археолошки потенцијал.

У задњем делу брода пронађена је дрвена гробна комора у којој су били непотпуни остаци мушког скелета, нешто бродске и кухињске опреме, гвоздени котао и четири држача свећа.

Брод Гокстад, изграђен око 890. године наше ере, један је од најфинијих и најбоље очуваних викиншких дугих бродова на свету. Док је био закопан под земљом, густа плава глина која је прекривала брод спречавала је пропадање.

Брод Гокстад је викиншки брод изграђен од клинкера, што значи да се ивице дасака трупа међусобно преклапају. Овај дизајн је побољшаваоо снагу и флексибилност трупа.

На месту где је откривен брод, нађени су и остаци дванаест коња, осам паса, два јастреба, два пауна и јединствене кости патака и оваца.

Викинзи су дугачким бродовима пловили до Британије и Исланда, а неки су се након тога населили на Гренланду и Винланду у Северној Америци, подручјима која су касније названа Њуфаундленд.

„Још не знамо да ли је ово био брод на весла или једрењак. Остали пронађени бродови, попут Гокстаде и Тунеа, комбиновали су веслање и једрење", рекао је Паше, норвешки археолог, и додао да ће „пресудно бити проучавање кобилице брода".

Древно гробље викинга

Гјелестад је велико древно гробље викинга с 20 гробова и хумком Џел Моунд, који датира из римског гвозденог доба (1400. године пре н. е.). Споменута хумка, друга по величини у Норвешкој, удаљена је стотина метара од места где је пронађен брод, који је заправо био гроб за, како се претпоставља, неког од племенских поглавара.

Вођа археолошког тима Кристијан Родсруд сматра да Џел Моунд означава место древног начина сахране након кремирања, али мало шта је тамо пронађено, па археолог претпоставља да је гроб у неком тренутку био опљачкан, с обзиром на то да се све дешавало у доба борбе за власт завађених викиншких поглавара.

Бродски гроб би могао је да буде уприличен за краља, краљицу или за јарла, племенског ратника. Реч је о раносредњовековној нордијској титули која је еквивалентна англосаксонској титули ерл (гроф).

„Сигуран сам да је ово друштво имало контакте и са удаљеним дестинацијама, особа која је сахрањена у броду можда је кренула на неко далеко путовање", рекао је Родсруд, подсетивши да су викинзи трговали и с Византијом.

недеља, 28. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво