Петница: Отворена конференција „Корак у науку“

Годишњу Конференцију младих научника свечано је јуче отворио амбасадор Француске у Србији Његова Екселенција господин Жан-Луј Фалкони, обраћајући се учесницима и гостима из зграде Амбасаде у Београду.

„Корак у науку" је централни годишњи догађај у Истраживачкој станици Петница. Скоро 150 учесника, средњошколаца, студената и научника током целе ове недеље дискутоваће резултате 70 истраживачких пројеката из 20 научних области, који су реализовани ове године у Петници.

Амбасадор Фалкони је отварајући Конференцију у понедељак, 7. децембра, између осталог рекао: „Колики је значај науке за развој друштва данас више него икада раније је јасно свима. Важно је да наука одговори свим изазовима, али је важно и да се врати поштовање у стручне ауторитете. Због тога наука треба да буде транспарентна, али и да дели своја стечена знања са свима. Петница је место на којем се управо започиње изградња одговрних грађана свесних значаја критичког размишљања, и методе закључивања засноване на чињеницама, а не уверењима. Дискусија ваших полазника, иако тек средњошколаца, охрабрује и показује да је Петнички образовни модел успешан. Радује ме да постоји дугогодишња сарадња Француских институција и Истраживачке станице Петница, а највише на пољу едукације о климатским променама."

Уследило је предавање професора Франсоа Тадеиа са Универзитета у Паризу, о будућности образовања, током кога је са полазницима из Петнице дотакао многе важне изазове образовања у 21. веку. Друго предавање, на тему интердисциплинарности у науци на примеру археологије и биологије одржала је др Софија Стефановић са Биосенс Института у Новом Саду и Филозофског факултета у Београду.

 

недеља, 28. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво