Читај ми!

Неидентификовано небеско тело пролетело поред Земље

Споролетећи објекат непознатог порекла управо је пролетео веома близу наше планете и вратио се назад у Сунчев систем, а следећи сусрет са овим загонетним свемирским каменом очекује се већ у марту.

Овај необични „мини-месец“ званично је назван „2020 Ес-О“, а први пут га је уочио 17. септембра телескоп „Пан-Старс“ на Хавајима. Класификован је као астероид, међутим, научници и даље не разумеју у потпуности шта је овај објекат. Неки претпостављају да је можда део старе ракете.

Шта год да је, има пречник од пет до десет метара, а нашу планету је заобишао за длаку – пролетео је на мање од 50.000 километара удаљености од Земље, што је само 13 одсто раздаљине између Земље и Месеца. То значи да је овај објекат сигурно захватило гравитационо поље наше планете и да ће се вратити за неколико месеци.

Многи научници претпостављају да ово тело може бити остатак летилице која је 1966. године летела на Месец у оквиру мисије „Сервејер 2“.

„Нисмо сигурни да је у питању астероид, односно тело природног порекла. Врло је могуће да је у питању ракетни мотор летилице коју је Наса слала на месец 1966. године“, наводе астрономи са пројекта „Виртуелни телескоп“.

Иако се претпоставља да је у историји наше планете оваквих сусрета било много више, „2020 Ес-О“ ће бити забележен као трећи објекат непознатог порекла до сада уочен.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара