Читај ми!

У Земљину орбиту лансиран сателит за праћење нивоа мора

Сателит необичног облика изграђен у Европи, лансиран је у орбиту у суботу на „Спејс Ексовој“ ракети „Фалкон 9“ са обале Калифорније. Сателит у облику куће носи софистициран радарски висиномер за утврђивање пораста нивоа мора на нашој планети.

Сателит назван „Сентинел-6 Мајкл Фрајлих“ је израдио „Ербас“ у Немачкој и величине је малог камионета. „Сентинел-6“ у себи носи радарски висиномер, микроталасни радиометар и инструменте за прецизно постављање сателита у орбити. Сви ти системи заједно ће пратити промене нивоа мора и до неколико центиметара.

Ова мисија је изведена у партнерству између Америчке свемирске агенције Наса, Европске свемирске агенције, Eumetsat и NOAA-е. Европска комисија и Француска свемирска агенција такође су подржале овај пројекат.

После друге фазе и достизања жељене висине, сателит је активирао соларне панеле, а потом је успостављена контакт са контролом мисије на Земљи.

Сателит „Сентинел-6“ носи име Мајкла Фрајлиха, бившег руководиоца Насиног одељења за науку, који је почетком године преминуо од последица рака. Фрајлих је један од Насиних званичника који је имао кључну улогу у развоју „свемирске океанографије“, а његов главни изум је изузетно прецизан радарски висиномер.

Идентичан примерак сателита који ће носити име „Сентинел-6Б“ биће лансиран у орбиту 2025. године.

Мерење нивоа мора из свемира врши се континуирано од 1992. године од када је лансиран америчко-француски сателит „Tопекс-Посејдон“, а потом и серија сателита, укључујући и три верзије „Јасона“.

Ова мерења су веома значајна за разумевање пораста нивоа мора услед глобалног отопљавања које прети милијардама људи.

Сателит ће такође мерити висину таласа и изводити процене брзине ветра посматрајући усталасаност површине океана. Покриваће око 95 одсто светских океана сваких 10 дана.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво