Читај ми!

Мрачна река дужине 1.000 километара можда тече испод Гренланда

Џиновска подземна река, која се напаја од отапајућег леда, можда тече у испод површине Гренланда.

Овај хипотетички водни пут, назван „мрачна река“, уколико заиста постоји, можда се простире дужином од 1.000 километара дубоко испод површине највећег острва на свету и тече од унутрашњости Гренланда све до фјорда Петерман на северозападу.

„Резултати су у складу дугачком субглацијалном реком“, каже Кристофер Чејмберс са Универзитета Хокаидо.

У новој студији, Чејмберс и његов тим истраживао је хипотетичку могућност да се испод површине налази јединствена долина којом тече дугачка река.

Таква могућност је сасвим могућа, што су показали и радарски снимци који сугеришу да се испод површине налази непрекидна долина.

„Дужином долине, под притиском водене масе лед испод ње се постепено повукао и створио стални пад који омогућава да вода тече“, пише тим са јапанског универзитета.

Иако су закључци истраживања за сада хипотетички, стручњаци кажу да би будућа снимања и испитивања могла да потврде њихове симулације.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се