Читај ми!

Уколико играте ове видео-игре бићете срећни, утврдили истраживачи са Оксфорда

Подаци до којих су дошли истраживачи са Универзитета Оксфорд показали су да су они који током дужег временског периода играју одређене видео-игре срећнији од оних који то не чине.

Играње видео-игара може бити добро по ментално здравље играча, закључили су истраживачи са Универзитета Оксфорд пошто су први пут спровели опсежно истраживање са стварним подацима о овом виду уобичајене забаве, пише Гардијан.

Студија која се бавила играчима „Нинтендове“ популарне игре за којом је овог пролећа владала права помама, "Animal Crossing", као и омиљене игре "Еlectronics Аrtsа" са много пуцања "Plants vs. Zombies: Battle for Neighborville", открила је да су људи који су више играли ове игре саопштавали да су „задовољнији и срећнији“, што доводи у сумњу досадашње тврдње да играње видео-игара лоше утиче на ментално здравље.

Истраживање у реалном времену

Кључна новина у овом истраживању је била чињеница да су први пут коришћени стварни подаци о времену играња. С обзиром на то да су играчи ових видео-игара повезани преко интернета, тим са Универзитета Оксфорд је успео да повеже психолошке упитнике у реалном времену проведеном у игрању.

Претходна истраживања су користила податке о времену играња које су пријављивали сами испитаници, што је, како је доказано, било далеко од истине.

„Настојали смо да схватимо да ли су подаци које прикупљају компаније за производњу видео-игара корисне за научнике и истраживање здравствене политике“, наглашава професор Ендрју Прзибилски, водећи истраживач овог пројекта.

Професор Прзибилски додаје да су били затечени сазнањем колико су компаније за производњу видео-игара имале прецизне податке о својим играчима, али и колико су све претходне студије користиле мало правих података о потенцијалној штети или користи од ове врсте активности.

Студија, како каже аутор, „показује да ако четири сата дневно играте 'Animal Crossing', бићете много срећније људско биће, али то је занимљиво само зато што су сва друга истраживања пре овога урађена тако лоше“.

Истраживачи желе да нагласе како ови резултати не дају „карт-бланш“ да се играју видео-игре. „Уверен сам да ћемо, ако се истраживање настави, докучити који су то елементи у овим играма који се могу окарактерисати као штетни“, додаје Прзибилски, „а ми ћемо сакупити податке и о томе“.

Не значи да ће нас све игре чинити срећнима

Пошто су истраживачи проучавали психолошке параметре само код играча свих узраста ове две игре, не може се тврдити да неке друге игре нису штетне по здравље. Исто тако, приступ који неки играч има према игрању такође има утицаја на ментално здравље. Рад упоређује „суштинско“ уживање – играње игре јер је забавно – и „споредно“, које је више у вези са понашањем, попут тога да ли се осећају угрожено, било од других играча, било због саме природе игре.

Истраживачи се надају да ће студија увести много валидније доказе у расправу о концепту зависности од видео-игара или уопште о штетности дигиталне зависности. „Имате веома важне и респектабилне организације, попут Светске здравствене организације и Националне здравствене службе које располажу буквално погрешним подациме. И за мене је шокантно да то сви узимају здраво за готово с обзиром на то колико је овај проблем значајан. Уместо да застану и кажу, 'хеј, ово ради 95 одсто тинејџера? Да, то је зависност, не, немамо никакве податке о томе‘, мени то стварно нема никаквог смисла“, напомиње Прзибилски.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво