Читај ми!

Научници развијају ласерску оловку која може да контролише муње

Тим међународних научника развио је невероватно једноставан уређај за који кажу да има потенцијал да укроти муње и драматично смањи ризик од природних катастрофалних пожара.

Међународни тим истраживача предвођен др Владленом Шведовим тврди да је развио технологију ласерског снопа који има моћ привлачења и може да контролише пут и смер муње, пише Раша тудеј.

Истраживачи су користили ласерски зрак који имитира основни процес на који настаје муња, али у лабораторијском окружењу и то тако да електрична пражњења усмерава на циљана подручја.

„Можемо да замислимо будућност у којој ова технологија може да привуче електрично пражњење муње, наводећи је до сигурних циљева што ће смањити ризик од катастрофалних пожара“, наводи Шведов.

Претпоставља се да су многи пожари који су харали Аустралијом и пунили насловне стране медија крајем 2019. и почетком 2020. године проузроковани сувим ударима грома.

Научници су користили ласер изненађујуће слабог интензитета, хиљаду пута мањи од претходних покушаја, да би произвели циљане муње.

Тим тврди да слабији ласерски зрак значи да би примена ове технологије у реалном окружењу била много јефтинија и прецизнија за масовну производњу. Међутим, то такође може да значи да би било који зликовац на свету био у стању да контролише временске прилике.

Систем ради на принципу хватања и загревања микрочестица графена у ваздуху помоћу ласерског зрака ниског интензитета, што ствара привлачну силу коју муња прати до циља.

„Имамо невидљиву нит која је само десетину ширине људске длаке, оловку којом можемо да пишемо светлост и контролишемо електрично пражњење“, наглашава коаутор пројекта професор Андреј Мирошниченко са Универзитета у Канбери.

Напомиње и да би овај невероватно прецизан уређај једног дана могао да доведе и до производње оптичких скалпела који би се користили у неинвазивној хирургији, као и до примене у неким другим индустријским гранама.

„Заиста тек почињемо да испитујемо све предности ове потпуно нове технологије“, додаје Мирошниченко.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво