Читај ми!

Благодети лековитих вода Куршумлијске бање користили су и римски легионари

Најновија археолошка открића остатака зидина и римског купатила, пронађена током обнове бањског комплекса и хотела „Жубор“ у Куршумлијској бањи, потврђују претпоставке да је овде некада постојало римско лечилиште, чије су благодети лековитих вода користили имућнији легионари.

У најстаријој бањи куршумлијске општине, Куршумлијској бањи, први остаци римских грађевина нађени су пре пола века. Били су то темељи римских терми, на чијим је основана подигнуто ново купатило.

Од почетка године, када се кренуло са обновом бањског комплекса и хотела „Жубор" археолози су пронашли остатке зидова разних грађевина из римског доба, што говори да је бања на овим просторима постојала још у време римске империје.

„На једном споменику који је пронађен овде у Куршумлијској бањи записано је чак и име те бање у време Римљана – Акварум Басијанарум. Ту се помињу разни римски свештеници и великодостојници, који су се овде лечили и заветовали разне споменике за оздрављење нимфама, тј. богињама које су биле заштитнице богатих извора", наводи археолог Милан Савић.

Куршумлијска бања има велики број термоминералних извора, у којима се температура воде креће од 14 до 67 степени, а за чија се лековита својства знало пре више од две хиљаде година, што је реткост на овим просторима.

Постоји европска иницијатива која окупља бање са оваквом традицијом, којој ће се несумњиво прикључити и Куршумлијска бања.

„Користе то као инспирацију за креирање савремених велнес концепата који су јако атрактивни гостима и привлачни, зато што говоре једну лепу причу о локалитету на који долазе", каже Наташа Ранитовић, председница кластера Велнес Србије.

„Ми сада покушавамо да вежемо и историју и савремене потребе госта. Поред простора за лечење и опоравак наших гостију, имамо изузетан простор за нови велнес центар", наглашава Радован Раичевић, генерални директор АД „Планика".

Куршумлијску бању волели су да посећију и српски краљеви. Због чега је добила епитет „краљевска”. Указом краља Александра из 1925. године добила је статус лечилишта од изузетног значаја.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво