Читај ми!

Робот за дезинфекцију португалских болница

Иако нико није очекивао да ће пандемија толико дуго трајати, коронавирус и даље кружи планетом. Док једна група научника ради на развоју ефикасне вакцине против вируса SARS-CoV-2, друга тражи начине да нам олакша свакодневицу. Истраживачи из Португалије су понудили занимљиво решење за дезинфекцију болница.

Тим истраживача из Института системског и компјутерског инжењерства, технологије и науке у Порту направио је аутономног робота који кроз сензоре и ултраљубичасте лампе дезинфикује болничке просторије.

Према сведочењу конструктора, робот може да дезинфикује ваздух и површине са ефикасношћу од чак 99,9 одсто. Такође, спречава и смањује пренос заразних болести које изазивају микроорганизми.

Антонио Пауло Мореира са Универзитета у Порту каже да робот цео процес обавља самостално, након што направи мапу и укаже на тачке где је потребна дезинфекција. „Дакле, после програмирања све ради сам, без ичије интервенције, и има сензоре који детектују покрете. Ако се неко појави у просторији, робот се угаси сам како не би дошао у контакт са људима, пошто је радијација веома опасна. Робот дезинфикује све бактерије, али и коронавирус", наводи Мореира.

При коришћењу робота, смањује се и изложеност радника токсичним и корозивним производима. Такође, не оставља хемијске отпаде, не мора да дође у контакт са објектима и не убрзава процес корозије метала.

Робот је тестиран у болници Сао Мартињо, у Порту; кретао се самостално у собама и ходницима, уједно снимајући присутност људи у околини. Пре паљења лампица које ће дозволити дезинфекцију, робот мора да провери да ли је соба празна. Обиђе круг и ако нема људи у просторији, сам укључује лампице. Ако детектује да је неко присутан, робот га упозорава да оде.

Жоао Собрал из болнице Сао Мартињо каже да му је то решење за дезинфекцију веома интересантно, како са технолошке тачке гледишта, тако и у погледу спречавања контаминације.

Ово је један од 66 пројеката који је подржан са више од двадесет девет хиљада евра од организације под називом „Истраживач за ковид 19", чији је циљ да одговори потребама Националног здравственог система.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво