Читај ми!

Лобања стара два милиона година открива нове детаље еволуције човека

Аустралијски истраживачи открили су у Јужној Африци лобању стару два милиона година која пружа нове детаље о еволуцији човека.

Фосилни остаци припадају мушком Paranthropus robustus-у, врсти аустралопитецинина која је као „рођачка врста“ постојала истовремено са човековим древним прецима, пише Индипендент.

Експерти са катедре за археологију на Универзитету „Ла Троб“ у Мелбурну, предводили су ископавања северно од Јоханезбурга, као и реконструкцију ретке лобање са великим зубима. 

Фосил пронађен 20. јуна 2018. године истраживачи описују као веома узбудљив.

„Највећи број фосилних остатака подразумева један зуб, а имати овако нешто је заиста невероватна, вевероватна срећа“, рекла је за Би-Би-Си докторка Анђелина Лиси.

Према њеним речима, Paranthropus robustus појавио се, грубо речено, истовремено са нашим далеким претком хомо еректусом, а лобања је пронађена у близини скелета детета откривеног на истом локалитету 2015. године.

„Ове две доста различите врсте – хомо еректус са релативно великим мозгом и малим зубима и Paranthropus robustus са малим мозгом и великим зубима – представљају дијаметрално супротне експерименте еволуције“, оценила је др Лиси.

Микроеволуција унутар људске лозе 

Paranthropus robustus је временом, највероватније, еволуирао како би могао да издржи јаче силе приликом загрижаја и жвакања, што је са његовом вилицом и зубима било тешко. Даља испитивања разјасниће да ли су промене у његовој природној околини утицале на промену исхране и на који начин је то утицало на еволуцију човека“, објашњава др Лиси.

Докторанд Универзитета „Ла Троб“ Џеси Мартин истиче да је откриће објављено у стручном часопису Nature Ecology and Evolution, те да би могло да води до јасније слике какви су били наши преци и бољег разумевања прилика у којима су живели.

Мартин је нагласио да овакви фосилни остаци представљају ретке примере микроеволуције унутар људске лозе и да показује да Paranthropus robustus имао постепен развој апарата за жвакање, највероветније током стотина хиљада година.

Верује се да су у то време у Африци постојале још две хомини врсте поред врсте Paranthropus robustus – хомо еректус и Homo heidelbergensis.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво