Читај ми!

Да ли ће и кућни љубимци у будућности јести месо из лабораторије

Научници су већ више пута поделили своја предвиђања о начину исхране у будућности. Специјалитети се крећу од од прелива од инсеката и меса узгајаног у лабораторији, до веганске хране за наше кућне љубимце.

Једна од посебних тема на Оксфордском фестивалу науке била је и исхрана животиња али и кућних љубимаца у даљој будућности. 

Научници из Холандије сматрају да ће основа исхране бити месо узгојено у лабораторијама, док њихове колеге из Аустралије мисле да би озбиљно требало размотрити идеју веганске исхране за љубимце.

Према студији која је урађена на Универзитету у Калифорнији, обезбеђивање хране, која се углавном састоји од меса, за псе и мачке, носи одговорност за испуштање око 64 милиона тона угљен-диоксида годишње, што има приближно исти утицај на глобалну климу као и 13,6 милиона аутомобила.

Ендрју Најт, професор из Винчестера, из Аустралије, верује да би флексибилнији приступ начину храњења кућних љубимаца могао смањити њихов „еколошки отисак", односно негативан утицај љубимаца на животну средину.

„Управо почињемо да схватамо врло значајне утицаје на сектор хране за кућне љубимце на животну средину. Широм света расте број кућних љубимаца, а квалитет њихове месне хране све је бољи, стандарди им расту. То свакако утиче на животну средину. Морамо размотрити могућности које би нам донела храна направљена од биљака, алги, гљива, али и она направљена у лабораторији", рекао је Најт.

Компанија „Марс", која је власник брендова хране за кућне љубимце „Педигри” и „Вискас”, прошле године је открила да развија формулу за храну за кућне љубимце без меса услед све веће забринутости због њеног утицаја на животну средину.

Експериментише са за заменама за пилетину, говедину и зечетину, са заменском храном која има висок ниво протеина.

Сваштоједи, месоједи... 

Када је у питању веганство код паса и мачака, тема је контроверзна и изазива подељеност мишљења међу стручњацима.

Др Сара Дод са Ветеринарског колеџа Универзитета у Онтарију у Канади, рекла је да „неконвенционална" исхрана направљена од биљних материја може довести до здравствених проблема и инфекција и јачих ризика по здравље паса и мачака. 

Међутим, др Најт сматра да мачке и пси који се хране нутритивно потпуном алтернативном храном, могу бити једнако здрави као и они на уобичајеној исхрани на бази меса.

Др Најт завршава досад највећу студију на пољу алтернативне дијете за кућне љубимце, а прелиминарни резултати су „врло обећавајући".

Иако пси могу јести веганску исхрану јер су сваштоједи, поједине организације су упозориле да власници мачака треба да буду опрезнији. Организација RSPCA поручује да веганство „ипак неће штетити вашем псу".

„Пси су сваштоједи и могу јести широку палету врста хране, тако да могу преживети на вегетаријанској исхрани све док је комплетна исхрана добро избалансирана", рекли су из те добротворне организације.

Када су мачке у питању, ту међутим, власници морају да буду опрезнији јер су њихови љубимци, по природи - месождери.

„Ако власник размишља о томе да прехрану свог љубимца пребаци на вегетаријанску, требало би да се консултује са својим ветеринаром како би био сигуран да ће задовољити све њихове потребе, што зависи од многих фактора као што су старост, здравље и начин живота", саветују у RSPCA.

Чланови Британског ветеринарског удружења ипак и даље нису уверени да је веганско храњење добра ствар за мачке и псе.

Потпредседница Удружења Даниела дос Сантос рекла је: „Важно је запамтити да месо садржи виталне витамине и хранљиве састојке потребне вашој мачки или псу".

Додала је да је потребно више студија које би детаљније испитале храну будућности за љубимце, а да се до тада, о свакој драстичној измени у режиму исхране, власници животиња, обавезно консултују са ветеринарима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара