Почео нови соларни циклус, очекује се мања Сунчева активност

Сунце је званично девет месеци у новом циклусу, потврдили су научници, објашњавајући да ће овај циклус бити сличан као и претходни који је трајао од 2008. до 2019. године.

Предвиђа се да ће нова фаза активности Сунца, названа 25 соларни циклус, достићи врхунац 2025. године, али ће уопштено бити мање активан циклус, прилично сличан оном који се завршио прошлог децембра.

Временске прилике на Сунцу, које прате 11-годишње циклусе, виталан су феномен за предвиђање, јер и најмање промене у активности наше звезде могу драстично да утичу на живот на Земљи.

„Веома смо узбуђени да објавимо да је почео 25. соларни циклус“, рекла је соларна физичарка Лиса Аптон.

Стручњаци који прате свемирске временске прилике треба да очекују соларну активност да расте и пада по сличној шеми као и претходних 11 године, објашњава Даг Бизекер, соларни физичар из америчке Националне службе за океане и атмосферу.

Нови циклус достићи ће врхунац 2025. године, а научници упозоравају да иако се очекује мирнији циклус, то не значи да би требало бити безбрижан.

Бизекер подсећа на масивну бакљу коју је Сунце произвело 2012. године, на самој половини прошлог циклуса, који је такође означен као мирнији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се