Читај ми!

Случајно откривена пре 80 година - пећина Ласко која је и Пикаса оставила без даха

Праисторијски цртежи у француској пећини Ласко откривени су пре осамдесет година. Изванредно откриће укључује слике праисторијских људи, којима је и познати сликар Пабло Пикасо био импресиониран.

Четворица француских ученика, 12. септембра 1940. године, решили су да уђу у простор кроз једну рупу у шуми поред реке Везер у Француској, у Дордоњи. 

Открили су да је та рупа отвор пећинског система, чији су зидови прекривени историјски вредним цртежима.

Убрзо након проналаска, наводно је и сам сликар Пикасо посетио ове пећине, и рекао да људи хиљадама година нису научили ништа о уметности, преноси портал Телепорт.

Данас се Ласко налази на Унесковој листи светске културне баштине али посетиоци могу да виде само копије дела праисторијске уметности.

Уметност стара и до петнаест хиљада година укључује слике стоке, коња, јелена, људи и приказе бића који су делом људи а делом животиње.

Научници кажу да је праву симболику цртежа тешко докучити.

„Ласко нас је много научио, али постоји доста тога о чему не знамо ништа. Пружа нам увид у свет мисли и маште човека праисторијског доба, али, пошто су творци одавно преминули, симболика њихових дела тешка нам је за откривање", рекао је истраживач са Универзитета Лајден, Герит Даселдорп. 

Међутим, цртежи могу да покажу како је свет изгледао у прошлости, шта им је било важно, какве су биле животиње које су људи тада користили...

На пример, постоје и слике које приказују детаље из лова, али не и прикази биљака или кућа.

Зашто су становници Kаменог доба на тој територији неке делове живота сматрали важнијим од других, остаје отворено за тумачење.

Постоји и вероватноћа да је пећина била и место духовних, верских обреда и састајања. На то указују слике које приказују на пример човека са главом птице.

Даселдорп каже да је у пећинама пронађено мало алата и то углавном оног који се користио за израду цртежа. То према његовом мишљењу показује да није реч о пећинским људима.

„Да су ти људи живели у пећинама, у ходницима би се пронашло још много алата и, на пример, остатака хране", објаснио је Даселдорп. 

Иначе, само истраживање пећине Ласко, још од њеног открића, пратиле су тешкоће.

После Другог светског рата, пећине су биле отворене за јавност, али до до 1963. Многи посетиоци су долазили да га посете, око 1.500 дневно, али је угљен-диоксид услед људског присуства убрзо је почео да оштећује праисторијске слике.

Данас, само је ограниченом броју људи дозвољено да уђу, и то на кратко, док ће туристи ће морати да се задовоље копијом пећина.

Ова одлука је ступила на снагу и због појаве плесни у пећини која се и даље шири.

понедељак, 06. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара