Тренинг са оптерећењем код жена узрокује синдром спортског срца без патолоших промена

Научни тим из Србије доказао је, кроз свој међународно признат рад, да један од најзахтевнијих облика вежбања код жена узрокује преобликовање срца без оштећења срчане функције.

Пауерлифтинг (powerlifting), као дисциплина из Сједињених Америчких Држава и Велике Британије, проширио се великом брзном широм света и достигао значајну популарност.

Међутим, у јавности још увек влада стереотип о пауерлифтингу као искључиво мушком спорту, због великих оптерећења током тренинга и неспорно нежније конституције жена.

Са друге стране, тренинг са оптерећењем (са слободним теговима или коришћењем одговарајућих справа и машина) као облик вежбања стекао је огромну популарност међу женама у последње две деценије.

Kористи тренинга са оптерећењем на мишићно-скелетни систем код жена су добро познате.

Међутим, утицај овакве врсте тренинга на грађу и функцију срца до сада није био истражен свеобухватно, што ствара недоумице, како код професионалних спортискиња, тако и код жена које тек отпочињу са вежбањем.

Управо је ова тема заинтересовала научни тим из наше земље, који је предводила је др сци. Емилија Стојановић, млада научница.

Резултати истраживања спороведеног на Факултету спорта и физичког васпитања и на Медицинском факултету Универзитета у Нишу, објављени су у најновијем броју престижног америчког часописа за ехокардиографију, што је доступно на линку https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/echo.14842

Резултати истраживања показали су да тренинг са оптерећењем, усмерен на физички изглед и здравствени статус, али и пауерлифтинг као најинтензивнији облик вежбања, доводе до одређених структуралних промена срца које представљају нормалну физиолошку адаптацију (синдром спортског срца).

„Закључак нашег рада је да различите врсте тренинга са оптерећењем, укључујући и пауерлифтинг, код младих жена не доводе до оштећења срчане функције. Поред тога, изнели смо и неке специфичне препоруке кардиолозима при ехокардиографским прегледима“, изјавила је др сци. Емилија Стојановић.

Истраживачки тим међународно признатих научника чинили су проф. др Драган Радовановић, доц. др Виктор Стоичков, проф. др Александар Игњатовић, проф. др Арон Т. Сканлан и проф. др Владимир Јаковљевић, на челу са др сци. Емилија Стојановић.

Емилија је добитница националне стипендије „За жене у науци“ за 2019. годину, која се додељује у партнерству компаније Л'Орéал Балкан, УНЕСКО Националне комисије и Министарства просвете, науке и технолошког развоја.

Пре открића наших научника постојало је само једно истраживање које се тиче жена у овој области. Међутим, истраживање је рађено на врло малом узорку испитаника.

Осим тога, резултати постојеће студије нису били конзистентни са налазима у мушкој популацији, што је указало на потребу за даљим истраживањем које је код нас и спроведено.

Резултати истраживања научног тима из Ниша биће презентовани и на предстојећој међународној конференцији о тренингу снаге у Хонг Kонгу 2022. године (12th International Strength Training Conferece) пред стручном, светском јавности.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара