Повеља Кулина бана

Када неко о одређеној теми почне да нам прича потанко и нашироко, рећи ћемо да је кренуо „од Кулина бана“. Име овог средњовековног владара Босне најчешће помињемо користећи управо ову фразу, губећи из вида значај једног његовог текста

Најстарији писани споменик на српском народном језику, повеља Кулина бана настала је 29. августа 1189. године. У њој постоје сличности у обликовању слова са повељама Немањића из истог периода, па се на основу тога и пратила њихова развојна црта, иако су постојале одређене дијалекатске разлике. Повеља има два, језички и графијиски одвојена дела: на почетку латински део а потом текст писан ћирилицом, на српском. О самој повељи један од најбољих хрватских филолога деветнаестог века - Ватрослав Јагић, је рекао: „Листина Кулина бана од г. 1189. прво (је) и најстарије, што би писано ћирилицом а србским језиком."

 

Поред лингвистичког и културног, значај повеље је и у томе што објашњава неке геополитичке прилике на Балканском полуострву након смрти цара Манојла Првог Комнина. Овај документ је бан Кулин упутио дубровачком кнезу Крвашу, гарантујући Дубровчанима слободу кретања на територији Босне и ослободивши дубровачке трговце плаћања царине. Повељу је за бана написао Радоје дијак, његов писар.

Најстарији примерак документа, вероватно и оригинал, налази се у библиотеци Руске академије наука, док су преостала два примерка преписи и налазе се у Дубровачком архиву. Сва три примерка су писана на пергаменту, рукама различитих писара. Оригинал има 20 редова текста, а лист је дужине 29,2 и ширине 10,2 центиметра.

Повељу је први објавио књижевник Димитрије Тирол у алманаху „Голубица" 1839. године. Тада је публиковао неколико старих ћирилских повеља међу којима и ову двојезичку. Текст на српском језику штампао је „црквеном ћирилицом" и он има 18 редова, док латинска верзија има 13 редова. Прво стручно издање сачинио је Павле Јозеф Шафарик 1851. према копији коју је добио од Јеремије Гагића. Фрањо Миклошич у књизи „Monumenta serbica" 1858. године штампа документ исте садржине с напоменом да се у Санкт Петербургу налази оригинални примерак, а два преписа у Бечу. То је била прва вест о постојању верзија истог рукописног документа. Повеља је најчешће издавана некомплетно, пре свега због предности дате ћириличном делу.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара