Панспермија итекако могућа – супербактерије преживеле три године у свемиру

Јапански научници утврдили су да одређени сојеви бактерија могу да преживе неколико година у вакуму свемира, чиме је контроверзна теорија о панспермији добила на кредибилитету.

Пре две године летелица се запутила са Међународне свемирске станице носећи неуобичајен терет – колоније бактерија које су провеле неколико година у свемиру. 

То су били узорци враћени на Земљу у оквиру мисије „Танпопо“, јапанског астробиолошког експеримента проучавања утицаја свемирског окружења на једноставне организме.

Уколико микроби могу да преживе дуготрајно излагање вакуму, то би био значајан доказ у прилог контроверзној теорији о панспермији, која предлаже да је живот на Земљу дошао са неког другог свемирског тела преко астероида, комета и свемирске прашине.

Пре неколико дана јапански научници објавили су налазе у Frontiers of Microbiology и објаснили како је неколико сојева бактерија deinococcus преживело пуне три године у негостољубивој средини свемира.

Тај тип бактерија познат је по својој изузетног отпорности на генетска оштећења услед високих доза ултраљубичастог зрачења, због које су класификоване као „екстремофили“, попут водених медведа.

У оквиру огледа Акихико Јамагиши, професор са Универзитета у Токију, и његове колеге изложиле су осушене колоније три различита соја deinococcus бактерија вакуму свемира у експерименталном модулу прикаченом на Међународну свемирску станицу.

Када су јапански стручњаци рехидрирали бактеријске колоније на Земљи, открили су да су спољни слојеви угинули од високе изложености УВ зрачења, али су заштитили ДНК унутрашњих слојева.

Иако су се бројеви нетакнутих бактеријских гена постепено смањивали временом, резултати су показали да је део преживео, а један грозд бактерија научници су проценили би могао да преживи и осам година у свемиру.

То су добре вести за поборнике теорије о панспермији, која потиче из 70-их година и предлаже да се живот, укључујући и овај на Земљи, ширио галаксијом путем микроба који су се „шлепали" на свемирског камењу.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се