Откривена некропола из млађег гвозденог доба у близини Параћина

У насељу Глождак у Параћину већ други пут у последње две године раде се заштитна ископавања на археолошком локалитету из млађег гвозденог доба. Радови ће трајати два месеца, а финансира их, према закону о културним добрима, инвеститор који је на тој парцели планирао изградњу мегамаркета.

На мање од два метра дубине багери су припремајући терен за изградњу објекта наишли на некрополу из млађег гвозденог и позног бронзаног доба.

Радови су заустављени, а копање су наставили археолози и радници који помажу да се пажљиво уклони земља како би се прикупило што више материјала.

„У овој сонди нађено је нешто из неолита односно бакарног доба што је било онако мало неочекивано, опет надали смо се", истакао је  археолог Душан Каличанин.

На овом локалитету први пут су 60-тих година прошлог века ископавања обавили Милутин и Драга Гарашанин који су на основу налаза и дефинисали Параћинску културну групу.

Истраживања тада нису завршена, а на том простору изграђено је цело насеље. Сада археолози раде на површини од једног хектара.

„У питању је млађе гвоздено доба, први век нове ере, то је почетак романизације, сусрет Римљана са аутохтоним становништвом, поред тог слоја пронашли смо још један слој, слој позног бронзаног доба чија је старост отприлике 1.300 година пре нове ере", рекао је Бранислав Стојановић, директор Музеја у Параћину.

Мало је простора на територији Параћина где је још увек могуће обавити археолошка истраживања тако битна за сазнање о људима који су ту живели у првом веку пре нове ере.

„Боримо да сачувамо све податке који су преостали јер их је град временом уништавао, а музеј до 1978. године није ни постојао. Нама се ово уклапа у пројекат који наш музеј спроводи а то је 'Археолошко благо Параћина'", истакла је Весна Вучковић виши кустос музеја у Параћину.

Стручњаци музеја из Параћина и Јагодине као и са Археолошког института у Београду материјал са локалитета Глождак пажљиво обрађују и документују, а када цео пројекат буде готов биће доступан као изложба грађанима.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво