Саркофази из Виминацијума – како град мртвих говори причу о граду живих

Археолошки тим пронашао је на подручју Виминацијума у протеклих неколико дана три богато украшена оловна саркофага у којима су, сматра се, сахрањивани људи пореклом из источних провинција римске државе, Палестине и Израела, средином трећег века. Ово је значајно откриће, поготово када се има у виду да су два неопљачкана, и да је њихов скелетни материјал изузетно погодан за детаљније анализе.

Недавно пронађени саркофази су посебно значајни јер нису опљачкани, јер онда стручњаци могу у пуној мери да примене своја знања и да археологија покаже свој пун потенцијал, каже Миомир Кораћ, директор Археолошког института у Београду.

„Ово све прича једну причу и то археологија највише воли – контекст налаза и реконструкција живота. Та реконструкција ће касније бити још детаљније спроведена. Да можда утврдимо рођачке односе, шта би могао да открије орнамент на самом саркофагу који говори о неким врло занимљивим стварима“, објашњава Кораћ.

Треба утврдити и верска обележја, јер у томе добу је, осим хришћанства, постојао и читав низ других религија.

„Има ту занимљивих налаза. Пре свега, сребрни лим који има неких уреза, а ових дана ћемо га очистити и развити да видимо шта ту пише, да ли је то можда нека заветна плочица која је требало покојника од нечега да брани. Да ли можда има још нечега што би могло да баци нову светлост на реконструкцију тог живота“, каже Кораћ.

Према његовим речима, прве анализе лима показале су да је лим сачињен 97 одсто од сребра, а остатак од бакра и других материјала.

Стручњаци ће покушати, како каже, да ухвате ту нит која би водила ка једној религиозној групи људи који су живели средином трећег века.

Кораћ наводи да су саркофази пронађени на једној од некропола која је веома богата и само ове године истражено је око 200 гробова на тој локацији.

„Из тог града мртвих ми развијамо слику града живих“, истиче Кораћ.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво