Припремали терен за изградњу пруге, нашли жртву мистериозног убиства

Током припреме земљишта за изградњу железничке пруге у околини Лондона, пронађени су бројни предмети и вредни археолошки налази. Међу њима је и костур жртве убиства из металног доба, јако добро очуван и пронађен везаних руку.

Остаци су пронађени у Велвик Фарму, на месту где се припрема терен за еколошки "Зелени тунел Вендовер" и нови део железничке пруге за возове велике брзине. 

Сада, археолошки локалитет, место је где су нађени предмети из различитих епоха, од неолита до средњевековног периода, па је тако нађен један вредан прстен из гвозденог доба, али и један златник из 1. века.

Ипак, међу најупечатљивијим проналасцима је дрвени споменик и очувани костур под њим.

Тачна старост костура жртве убиства још није позната, али стручњаци процењују да је стар најмање 2.000 година.

Археолог Рејчек Вуд, која је задужена за овај локалитет рекла је да је познато да је предео Бакингемшира богат историјским налазима, али да нова открића указују на начин живота људи од пре 4.000 година што је, како је рекла, право изненађење.

"Како се десила смрт жртве чији је костур пронађен за нас остаје мистерија, али нема много начина да се нађете на дну раке, лицем према доле, и рукама које су везане. Надам се да ће стручњаци разјаснити детаље очигледно језиве смрти", објаснила је Рејчел Вуд.

„Нови налази, међу којима је и мистериозни костур, помажу да се оживи чињеница да су људи овде јако давно живели, радили па и умирали, и да се реконструише начин њиховог живота", додали су истраживачи.

Археолози верују да је ово подручје било густо насељено у бронзаном и гвозденом добу пошто су идентификовали трагове најмање једне куће са кружном основом, заједно са структурама које би могле да буду оловке, простор за животиње, али и јаме које су се користиле за одлагање отпадака.

Међутим, у римско доба становници су се преселили у оближњи град Вендовер - који и данас постоји - док је место Велвик Фарм коришћено за сахране.

Тим научника је пронашао и ограђен четвртасти простор у којем је костур укопан у сандук од олова, што указује на то да је покојник имао висок друштвени статус.

"Пре него што изградимо железничку пругу између Лондона и Бирмингема, ево, откривамо богатство археологије које ће се уврстити нашу културну баштину", рекао је главни археолог из ХС2 (High Speed 2), Мајк Курт.

„Наша открића ћемо делити са јавношћу путем виртуелних предавања, у данима отворених врата и у новом археолошком документарцу који припрема Би-Би-Си", додао је Курт.

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се