Пронађени остаци древног викиншког насеља отварају занимљива питања

Археолози су открили древно викиншко насеље које је претходило првој познатој људској заједници на Исланду.

Остаци два објекта пронађени су у близини једног села код фјорда Стоварфјорур, а један је изграђен раније него што то стоји у садашњим записима о томе, када су на ове просторе дошли први Викинзи. 

Старија грађевина, која потиче око 800. године нове ере, дугачка је непуних 100 метара, а рани досељеници су је користили као сезонски ловачки камп.

Уз дрвену конструкцију били су присутни  и бројни украсни артефакти, укључујући римске и блискоисточне кованице, перлице, прстење и ситне златне предмете.

За откриће су заслужни Бјарни Ф. Ајнарсон и тим који на том подручју раде од 2015.

Тим је открио и остатке објекта који датира од 860. до 870. године, што сада омогућава увид у начин на који су Викинзи основали сеоско насеље.

Након копања дубље у земљу, Ајнарсон и његова група открили су још један објекат који је изграђен 800. године.

Записи говоре о главном викингу Инголфу Арнарсону који је отпутовао из Норвешке заједно са пријатељима и рукама на фарми у потрази за земљом нетакнутом од људи.

Легенда каже да је приметио земљу, која је сада Исланд, далеко у даљини и замолио је богове да му укажу на место које треба да насели.

Према легенди, брод је 874. године стигао на обалу и тај догађај се узима за моменат долазака првих становника на Исланд.

Структуре у објектима чији су остаци нађенои су такве да је у њима било више просторија што указује на то да је у њима живело више  породица.

Осим предмета за свакодневну употребу, нађене су и сребрне кованице, украсне стаклене перле, прстење...

Стручњаци кажу да су ти предмети вероватно набављани трговинским везама и да је роба са истока долазила у замену за месо кита или моржева.

недеља, 05. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се