Млади Американци све ређе имају сексуалне односе, али не због пандемије

Сексуална неактивност међу млађом популацијом мушкараца у Америци између 2000. и 2018. године се увећала, тврде истраживачи са Универзитета у Индијани и са шведског Института „Каролинска“ који су проучавали податке добијене у анкети спроведеној међу одраслим испитаницима у Сједињеним Државама.

Истраживачи су анализирали податке о учесталости сексуалних односа и броју партнера добијених у анкети коју је попунило више од 4.000 мушкараца и 5.000 жена.

Резултати говоре да су мушкарци који су незапослени, или раде са скраћеним радним веменом или једноставно имају нижа примања склонији сексуалној неактивности. Примећено је да је проценат сексуално неактивних мушкараца старости од 18 до 24 године порастао са 18,9 одсто у периоду од 2000. до 2002. године на 30,9 одсто у периоду од 2016. до 2018.

Жене узраст од 25 до 34 године такође су имале мање сексуалних контаката, објављено је у медицинском часопису JAMA Network Open.

Узроци овог пада су комплексни, тврде научници

„Боља примања могу да олакшају потрагу за партнером и такве особе се сматрају пожељнијима“, наводи коаутор извештаја Петер Уеда. „Али узрок може бити и низ других фактора, као што су особине личности, вредносни ставови и животни избори који су у колерацији и са примањима, и са вероватноћом да се буде сексуално активнији“, додаје Уеда.

Коментаришући резултате овог истраживања, Џин М. Твенге, професор психологије на Државном универзитету у Сан Дијегу, напомиње да би „шири културни образац одложеног одрастања“ могао утицати на ове трендове у сексуалним навикама.

„Прво, адолесценти и млади одрасли све касније преузимају улоге одраслог доба. То подразумева одлагање не само сексуалних активности, већ и многих других повезаних са репродукцијом, као што су изласци, живот са партнером, трудноћу и рођење потомства“, објашњава Твенге.

Ови репродуктивни трендови су „део ширег културног миљеа одложеног одрастања“ и нису настали изоловано. „Теже је имати партнера и бити сексуално активан када сте економски зависни од родитеља“, додаје Твенге.

Међутим, истраживачи напомињу да ово не објашњава зашто се сексуална активност смањила и код ожењених одраслих мушкараца, додајући да „развој интернета и дигиталних медија“ изгледа утиче на сексуалну активност.

„Једноставно, сада постоји много већи избор активности које се могу упражњавати у касним вечерњим сатима него некада. Ако су оба партнера заокупљена друштвеним мрежама, електронским играма или гледањем серија, могућност за започињање интимних односа је много мања“, сматраТвенге.

Иако би друштвене мреже и интернет теоријски требало Американцима да олакшају проналажење сексуалних партнера, употреба мобилне технологије изгледа умањује задовољство које произилази из директне интеракције, каже психолог.

Но нису само млади људи у Америци имали мање секса. Британски парови имају мање сексуалних односа у претходне две деценије, иако број људи који би желели више расте, показало је истраживање из 2019. лондонске Школе за хигијену и тропску медицину у Великој Британији.

Бројне здравствене користи повезане су са редовним сексуалним односима, напомињу научници, укључујући смањење стреса, боље здравље срца и бољи сан.

субота, 04. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво