Ове недеље ће нас, надамо се, мимоићи још пет астероида

Према извештају Насе, бар још пет астероида се ове недеље креће пут Земље, додајући још једну у низу опасности и претњи у 2020. годину.

Према Насином Центру за истраживање објеката близу Земље, предвиђено је да четири летећа објекта пролете поред наше планете у уторак, 2. јуна. Први на реду ће бити астероид 2020 КК7, широк готово 33 метра. У налету, брзином од 55 хиљада километара на час, промашиће Земљу за отприлике 513.300 километара, заобићи Месец за длаку, у 10:43 према централноевропском времену.

Затим ће нас, у 14:47 , брзином од скоро 20.000 километара на час, за четири милиона километара промашити астероид 2020 КД4, широк 35 метара.

Највећи од свих астероида заказаних за уторак ће пролетети у 18:00 отприлике 4,6 милиона километара од Земље, и то брзином од 38.000 километара на час. У питању је 2020 КФ, широк читава 43 метра.

Најзад, последњи учесник у свемирском спектаклу ће бити 2020 КЈ1, релативно скромне ширине од 32 метра и брзине од 17.000 километара на час. Овај астероид ће нам се приближити највише 2 милиона километара у 20:57.

Након кратког одмора, у суботу, 6. јуна нас чека близак сусрет са 2002 НН4 – астероидом који је потенцијално већи од лондонског „Ока“ и њујоршког Емпајер стејт билдинга. Он припада класи астероида Атен. Његова орбита око сунца је изузетно широка, а у зависности од начина на који се светлост одбија о њега, ширина му се процењује на између 250 и 570 километара.

Иако је већи од 90 одсто астероида са којима се срећемо у Сунчевом систему, који су обично величине фудбалског терена, 2002 НН4 се ипак сматра малим астероидом. На сву срећу, остаће на веома безбедној удаљености од скоро пет милиона километара.

Ипак, не треба да се превише опуштамо – према проценама, 2002 НН4 ће нас опет посетити у неком тренутку у 2024. години. Уколико му се орбита помери због промена у утицају гравитационих сила планета или свемирског отпада, то нас може ставити у опасност од судара. Из тог разлога, Насин Центар за истраживање објеката близу Земље ће наставити да га непрестано мотри.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво