„Скривена Мона Лиза“ у Музеју ваздухопловства

У депоу Музеја ваздухопловства налази се једини у свету сачувани примерак италијанског ловачког авиона „фијат Г-50 Стрела“ („Fiat G-50 Freccia“), који се користио током Другог светског рата као први савремени метални ловац у свету.

Укупно је произведено око 800 примерака „фијата Г-50“, који су се налазили у саставу ратног ваздухопловства Италије, НДХ, нацистичке Немачке, Финске, Шпаније, па и Југославије.

Током Априлског рата 1941. године Краљевина Југославија нападнута је са 53 авиона овог типа, а забележено је да су један авион „фијат Г-50“ оборили југословенски пилоти.

„Фијат Г-50“ је 1957. предат на чување Музеју ваздухопловства, у чијој се збирци и данас налази и чека рестаурацију. Авион је комплетно очуван, са још видљивим ознакама Италије, НДХ и Југославије. 

Без сређивања и адекватне заштите „фијат Г-50“ не може да буде изложен и доступан домаћој и светској публици, као ни стручној и научној јавности.

Нико до сада на нашим просторима није покушао да рестаурира авион из Другог светског рата. Неизвесно је колико би времена и средстава било потребно за такав подухват и да ли би он подразумевао међународну сарадњу у погледу конзервације и заштите јединог преосталог примерка у свету.

Промениле су се технологије и схватања заштите тако значајног културног и историјског наслеђа.

Авион је у веома добром стању с обзиром на услове у којима је чуван. Самим тим, нема потребе за његовим враћањем у оригинално фабричко стање, већ за конзервацијом и одређивањем нивоа рестаурације с циљем максималног очувања аутентичности.

У Музеју ваздухопловства је такође сачуван и примерак сличног немачког авиона „фоке-вулф“ из Другог светског рата. У Америци је тај авион успешно враћен у летно стање, а за његово сређивање и рестаурацију је било потребно око 13.500 радних сати у периоду од три године.

понедељак, 06. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара