Европска комисија предложила мере које ће допринети родној равноправности

У стратегији за једнакост између жена и мушкараца наводи се да ниједна земља Европске уније није достигла равноправност и да су разлике и даље видљиве у запошљавању, платама и политици.

Иако је Европска унија светски лидер у родној равноправности и остварила је значајан напредак протеклих деценија, и даље постоје стереотипи и насиље над женама. Свака трећа жена у ЕУ је жртва физичког или сексуалног насиља.

Жене зарађују у просеку 16 одсто мање од мушкараца; иако факултетску диплому има више жена него мушкараца, на директорским позицијама у највећим компанијама ЕУ само је осам одсто жена, саопштила је Европска комисија.

У одговору на ту ситуацију, донета је Стратегија за родну равноправност за период 2020–2025, којом се ЕУ обавезује да укључи перспективу родне равноправности у своје политике у свим областима.

У Стратегији, представљеној 5. марта, уочи Међународног дана жена, описује се како ће Комисија испунити обећање председнице Европске комисије Урсуле фон дер Лајен да ће Европа обезбедити исте могућности за све који имају исте амбиције.

„Родна равноправност је основни принцип ЕУ, али није још реалност. У пословном и политичком животу и друштву као целини, пун потенцијал можемо достићи само ако користимо сав свој таленат и разноликост. Ако користимо само пола становништва, пола идеја или пола енергије, то није довољно добро. Са Стратегијом за родну равноправност настојаћемо да остваримо бржи и већи напредак у промовисању једнакости мушкараца и жена“, рекла је Урсула фон дер Лајен.

Циљ Стратегије је да се обезбеди да жене не морају да савладавају додатне препреке да би постигле оно што се подразумева за мушкарце, већ да могу да остваре свој пун потенцијал, изјавила је европска комесарка за равноправност Хелена Дали.

„Ниједна земља чланица ЕУ до сада није постигла једнакост између жена и мушкараца. Напредак је спор, а разлике засноване на половима и даље постоје у запошљавању, платама, бризи и пензијама“, саопштила је Европска комисија.

У Стратегији је предложен низ кључних мера чији је циљ окончање насиља над женама, обезбеђење једнаког учешћа и могућности на тржишту рада и достизање родне равнотеже на руководећим положајима и у политици.

У Европској унији је 33 одсто жена претрпело физичко или сексуално насиље, а 55 одсто је доживело сексуално узнемиравање.

У време демографских изазова, еколошких и дигиталних промена, подршка женама да нађу запослење у секторима у којима недостаје квалификована радна снага, позитивно ће утицати на европску економију, сматрају у ЕК.

Да би решила проблем неједнаких плата, Комисија је покренула јавно саветовање о транспарентности плата, а до краја године ће предложити обавезујуће мере.

„Да би се женама омогућио успех на тржишту рада, Комисија ће удвостручити напоре како би се спровели стандарди Европске уније повезани са равнотежом пословног и приватног живота. Циљ је да жене и мушкарци имају заиста једнаке прилике за приватни и професионални развој“, наводи се у саопштењу. 

„Комисија ће се такође залагати за веће учешће жена у политици, укључујући изборе за Европски парламент 2024, финансирање и размену најбољих пракси. Да би дала пример, Комисија ће настојати да достигне родну равнотежу и да до краја 2024. има 50 одсто жена на свим нивоима управљања“, пише у саопштењу.

Циљеви Стратегије огледаће се у деловању Европске уније широм света, уз оснаживање жена и борбу против насиља над њима.

уторак, 07. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара