Ако имате проблема са учењем, покушајте са миришљавим штапићима

Ако су људи заиста способни за учење током сна, онда кључ можда лежи у чулу мириса. Нова студија немачких научника наговештава да би суптилни мириси, попут мириса руже, током сна могли да нам помогну да ојачамо научено градиво стечено током дана.

Истраживачи који су се бавили психологијом учења код деце открили су да студенти успевају да запамте око 30 одсто више нових речи енглеског језика, уколико су током учења и спавања били изложени мирису миришљавих штапића.

„Наша студија показује да можемо олакшати учење током спавања, али никад не бисмо помислили да би нам у томе могао да помогне нос“, наводи професор Јирген Корнмајер са Универзитета у Фрајбургу.

Још од педесетих година научници су били фасцинирани идејом учења током сна, познатом као хипнопедија. Традиционално се сматрало да делује путем чула слуха, односно уколико током сна слушамо текст на страном језику, брже ћемо научити речи тог језика.

Међутим, чињеница је да учење у сну није могуће, па су истраживачи изгубили интерес за ову област, иако се у последње време појављују неки докази који упућују на могућност да је то ипак изводљиво, бар у одређеној мери.

Нећемо се једноставно пробудити и знати напамет нове чињенице и бројке, већ постоји нешто што се назива циљано поновно акривирање меморије, које би нам помогло да током сна утврдимо знања која смо већ усвојили.

Истраживања последњих година показују да слушање суптилних звукова током сна може ојачати процес меморисања, а неколико студија наговештава да и мириси могу да допринесу томе.

У једном експерименту из 2007. године, научници су настојали да одређени мирис повежу са одређеним задатком учења, а затим да „изазову“ те информације током сна.

Међутим ово повезивање одређених мириса са информацијама деловало је само у одређеним случајевима. Током РЕМ фазе сна или будности, поновно излагање истом мирису није активирало исте делове мозга као током фазе дубоког сна.

Већина ових студија, међутим, рађена је у строго контролисаним лабораторијским условима, а не у стварним животним ситуацијама. Но, последње истраживање успело је да дође до неких значајних података без скупе и компликоване опреме.

Истраживачи су тражили од 54 ученика шестог разреда немачких основних школа да код куће уче речи из речника енглеског језика, али да током учења упале штапиће са мирисом руже, које ће оставити и поред кревета када оду на спавање. Друга група ученика је учила без икаквих мириса.

Упоређујући резултате, испоставило се да су ученици који су учили и спавали уз миришљаве штапиће имали далеко боље резултате. Међутим, професор Корнмајер сматра да ипак постоје разлози за сумњу, с обзиром на то да је узорак био мали, испитивање је рађено у кућним условима, па се не могу искључити и остали чиниоци, јер, на пример, није контролисана удаљеност стола и кревета од миришљавог штапића.

Постоје чак и неки докази који указују на то да људи током сна не могу да осете нити чују толико мириса или звукова. Током 2018. године истраживачи су открили да током сна чујемо појединачне звукове, али нема доказа да можемо да их групишемо како бисмо због њих боље упамтили неки садржај.

Научници признају да су потребна додатна истраживања, али чак и ако је наша перцепција током сна ограничена, то не мора да значи да спавање искључује учење.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се